Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kes saavad ministriteks valitsuses, mille kokkupanemine meenutas hädatappu?

-
11.07.2022
Stenbocki maja
© UU

Teatavasti jagab uus valitsuskoalitsioon ministrikohad võrdselt ehk iga osapool saab viis kohta. Kes need on, hakatakse tilgutama lähipäevil, kuid juba praegu võib aimu saada, kuidas minema hakkab.

Reformierakond säilitab kahjuks peaministrikoha ning mõistagi jätkab selles oma unistuste ametis, millega ta küll hakkama ei saa, Kaja Kallas.

Kuna Kallas on öelnud, et eelmist valitsust ei saa lihtlabaselt laiali saata sel olulisel põhjusel, et tema ministrid jäävad muidu tööst ilma, siis loogiliselt võttes jätkaksid Reformierakonna ministritena ka ilmetu maaeluminister Urmas Kruuse, sama hall kaitseminister Kalle Laanet, koroonakriisi tipus täiesti pildilt kadunud sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ja rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus.

Seega jäävad tööst ilma senine justiitsminister Maris Lauri, ettevõtluse- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt ja ja haridus- ja teaduminister Liina Kersna, kes niikuinii on uurimise all ja tagasiastumisavalduse esitanud, kaaludes üldse poliitikast lahkumist.

Iga hinna eest (loe: ilma mingi erilise hinnata) valitsusse kippunud sotsid saavad ka oma viis kohta. Majandus- ja kommunikatsiooniministri koha saab ilmselt nende esimees Lauri Läänemets, kes on millegipärast pidanud just majandust oma tugevamaks küljeks. Paraku pole rahval just suurt kindlust selle ministriga energiakriisile ja sügistalvele vastu minna…

Enam-vähem kindel võib olla ka selles, et kultuuriministriks saab ennegi sel kohal olnud kunagine teatri- ja sotside juht (suurt vahet seal pole), näitlejaks õppinud Indrek Saar. Ka võib eeldada, et tervise- ja tööministri koha saab Riina Sikkut.

Kes aga pannakse keskkonnaministriks? See võib olla praegune Riigikogu keskkonnakomisjoni liige Kalvi Kõva. Siseministrit tuleb otsida ilmselt väljastpoolt parlamenti, kuigi seal istub ka mitmekordne minister Ivari Padar. Sotsidest on seda ametit pidanud varem praegune suhtekorraldaja Andres Anvelt ja Narva pagendatud Katri Raik.

Isamaa võtab valitsuses enda kanda välisministri koha, mis ilmselgelt on broneeritud Urmas Reinsalule. Sama kindlalt võtab haridus- ja teadusministri koha endale koalitsioonikõnelustel osalenud Tõnis Lukas Tartust, iseküsimus, kas haridusministeeriumi mõneks kuuks taas Tartusse kolima hakatakse. Riigihaldusministri koha võib saada varemgi ministriametit pidanud Riina Solman.

Jäänud on veel justiitsministri ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri koht. Riigikogus istuvad Isamaa pingireas nende ametite potentsiaalsed täitjad Sven Sester, Aivar Kokk, Andres Metsoja, Priit Sibul… Ukse taga on ka Marko Pomerants, kes on näpu otsas kandnud väga erinevaid ministriportfelle.

Kuna Isamaa saab leppe kohaselt ka Riigikogu esimese aseesimehe koha, siis arvatavasti läheb sellele kohale Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder reformierakondlase Hanno Pevkuri asemele. Nimelt pole Seeder varasemalt valitsusse kibelenud, vaevalt seegi kord.

Millise erakonna Euroopa kontrollikohta saadetakse, jäigi pühapäevases vaidluses lahtiseks.

Lisaks jaotati ära, millisele erakonnale millise komisjoni esimehe koht kuulub.