Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: peagi hakatakse kulutustele pidurit tõmbama

-
11.07.2022
MARTIN HELME

Endine rahandusminister Martin Helme (EKRE) arutles Vikerraadio saates selle üle, kas riik peaks praeguse süveneva inflatsiooni ajal laenama ja kulutama rohkem või püüdma endiselt hoida kinni konservatiivsest eelarvepoliitikast.

“Inflatsiooni tingimustes on ratsionaalne üle kulutada. Varusid pole mõtet hoida, siis maksad lihtsalt trahvi oma raha pealt,” ütles Helme Vikerraadios saates “Välistund”.

Helme viitas sellele ajale, kui tema oli Jüri Ratase valitsuses rahandusminister, mis sattus suuresti koroonakriisi ajale, kus Eesti riik samuti laenu võttis, ehkki suhteliselt vähem kui teised Euroopa riigid. “Selge, et kõik [riigid] laenavad ja kulutavad,” lisas ta.

Helme tõi sellise kulutamise põhjenduseks inflatsiooniga kaasneva raha odavnemise, mistõttu saab tulevikus sama summa eest vähem.

Helme sõnul on 20-protsendine inflatsioon nagu rikkuse maksustamine, kus kõigilt võetakse rikkust vähemaks 20 protsenti vähemaks. “Aga samas sulab ka iga aasta sinu võlast 20 protsenti ära,” lisas ta.

Samas ei saa selline olukord väga kauaks kestma jääda ning peagi peavad valitsused kulutamisele pidurit tõmbama, tõdes Helme.

“Üks hetk saab raha otsa ja siis võetakse see raha ettevõtetelt ja inimestelt ära – kas inflatsiooni, devalveerimise või muu taolise kaudu. Ühel hetkel tuleb heldeid sotsiaaltoetusi kokku hakata korjama, mille abil on valijate hääli kogutud,” rääkis ta.

Helme prognoosis, et laenuintressid võivad tõusta kümne protsendini ning sellel saavad olema väga rängad tagajärjed, näiteks eluasemelaenu võtnutele. Samas võib probleeme tekkida ka ettevõtjatel. Tema hinnangul on oodata rahapakkumise vähenemist ja intresside tõusu, millel on tagajärjed ka riigieelarvele.

“Kui euro tuli, siis meile öeldi, et see on lihtsalt teistsuguse pildiga Saksa mark. Aga päriselt on läinud nii, et see on teistsuguse pildiga Itaalia liir. See on sisuline vahe ja see suunab inimeste ja riikide käitumist. Kui on kindel valuuta, siis on mõttekas säästa, aga kui liir, siis pole mingit motivatsiooni ega mõistlikku majanduslikku käitumist raha kogumisel ja hoidmisel,” rääkis Helme.