Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Koalitsioonipartnerid juba sapised: Kaja Kallas pidas ministrivalikuid üllatavaks

-
15.07.2022
Riina Sikkut (paremal)
© Riigikogu

Kaja Kallase hädatapuvalitsuse ministrite loetelu ei üllata mitte ainult laiemat avalikkust, vaid ka peaministrit ennast ning vaevaliselt kokkuklopsitud kolmikliidu erinevate osapoolte esindajate vahel jätkus sapiloopimine ka pärast koalitsioonilepingu allakirjutamist.

Kehakeel, altkulmu pilgud, mürgised repliigid – kogu see arsenal, mille on kasutusele võtnud eeskätt valitsejanna Kaja Kallas, ei ärata just erilist usaldust loodava valitsuse suhtes.

Näiteks on Kallas pärast ministrite avalikustamist poetanud mitmes intervjuus, et mõned partnerite nimed olid pehmelt öeldes üllatavad.

“Tõesti, meil on võib-olla on mõnevõrra pikem pink ja seetõttu lihtsam neid valikuid teha,“ rääkis Kallas, lisades, et Reformierakonna jaoks on pigem mureks, et pole kõikidele headele inimestele väärilist kohta pakkuda.

Siit lausa õhkub oma partnerite „austamist“.

Meedia on juba kirjutanud, et uus valitsus on Isamaale annetajate ja sotside lühikese pingi nägu.

„Laiema avalikkuse jaoks võivad need nimed tulla üllatusena, kuid Isamaa käik on täiesti loogiliselt selgitatav,“ kirjutab EPL.

Tuletame siis meelde, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus otsustas esitada siseministri kandidaadiks erakonna esimehe Lauri Läänemetsa, majandus- ja taristu ministri kandidaadiks Riigikogu liikme Riina Sikkuti, keskkonnaministri kandidaadiks Saaremaa vallavanema Madis Kallase, kultuuriministri kandidaadiks Piret Hartmani ning tervise- ja tööministri kandidaadiks ametiühingu liidri Peep Petersoni.

Neist Piret Hartman vedas näiteks kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantslerina lõimumise, seal hulgas kohanemise valdkonda.

Isamaal on välisministri kandidaat Riigikogu liige Urmas Reinsalu, haridus- ja teadusministri kandidaat on varemgi seda tööd teinud Tõnis Lukas, riigihalduse ministriks saab rahvasaadik Riina Solman, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri kandidaat on avalikkusele tundmatu Kristjan Järvan ja justiitsministri kandidaat on Lea Danilson-Järg.

Kristjan Järvan on mitme iduettevõtte asutaja, sealhulgas rikkaid mehi lapsesaajate naistega ühendava platvormi looja.

Reformierakonna valitsusdelegatsioonis jätkavad senistel ministri kohtadel rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus, sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ja maaeluminister Urmas Kruuse. Lisaks kuuluvad valitsusdelegatsiooni peaminister Kaja Kallas ja kaitseministri kandidaadina senine asespiiker Hanno Pevkur.

“Lühiajalise valitsuse kokkupanemisel lähtusime printsiibist, et jaotame kohad partnerite vahel võrdselt. Seetõttu olime sunnitud osad ministrikohad partneritele loovutama,“ sõnas Reformierakonna juht Kaja Kallas. Panite tähele – „olime sunnitud“.

Täna kuulas Riigikogu esimesel erakorralisel istungjärgul ära Kaja Kallase poliitilise avalduse, kus ta teatas valitsuse tagasiastumisest.

Istungi algul teatas Riigikogu aseesimees Hanno Pevkur aseesimehe kohalt lahkumisest.

Riigikogu teine erakorraline istungjärk toimus samuti reedel, selle istungjärgu päevakorras oli peaministrikandidaat Kaja Kallasele valitsuse moodustamiseks volituste andmine.

Kolmas erakorraline istungjärk esmaspäeval, selle päevakorras on valitsuse ametivanne.