Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE saavutas tasakaalust väljas korruptsioonivastases komisjonis läbimurde – Mart Helme valiti esimeheks

-
27.07.2022
Mart Helme

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees Mart Helme hakkab juhtima Riigikogu korruptsioonivastast erikomisjoni. Muudatused komisjonide juhtimises tehti seoses uue koalitsiooni moodustamisega.

Üleeile toimunud komisjoni esimehe valimistel pakkus Mart Helme teatud üllatuse tõik, et tavapäratult on korruptsioonivastase erikomisjonis koalitsioonierakondade ülekaal, kuigi 2021. aastal vastu võetud Riigikogu juhatuse otsusega peaks olema seal koalitsiooni- ja opositsioonipoliitikute vahel tasakaal.

Praegu kuulub komisjoni peale Mart Helme Marko Šorin Keskerakonnast, lisaks on seal veel Priit Sibul Isamaast, Kalle Laanet ja Mati Raidma Reformierakonnast ja Kalvi Kõva sotsidest.

Seejuures on Reformierakond neile tavaliselt kuritarvitanud oma positsiooni ja pannud sellesse komisjoni kaks oma inimest.

Vaatamata kõigele, jäeti esimehe koht siiski traditsiooniliselt opositsiooni esindajale ning Mart Helme poolt hääletas neli liiget kahe vastu, seega siis ka kaks koalitsiooni saadikut.

„Miks nad nii lahked olid, et toetasid,“ arutles Helme, „siin on kaks põhjust: esiteks korra on seda tasakaalu juba rikutud ja ilmselgelt ei tahetud seda tavaõigust enam rikkuda; teiseks, kui seal säilib ülekaal koalitsioonist, siis pole enam võimalik opositsioonil sisulist tööd teha opositsiooni, sellest tulenevalt võidi mängida esimehe valimisel suuremeelset.“

Helme: „Mis toimuma hakkab, seda praegu ei tea, palusin saata Riigikogu juhatusele vastava märgukirja tasakaalu saavutamiseks, vaatame, kuidas reageeritakse.“

Helme sõnul ei õnnestu koalitsioonil täiel määral komisjoni tööd siiski halvata, sest tulemuste tagamiseks on ka teisi teid, kuid need on vaevalisemad.

Korruptsioonivastane erikomisjon alustab tööd septembris. Mart Helme sõnul on kavas terve hulk teematõstatusi, üheks neist näiteks hooldekodudele raha eraldamine, mis on ilmselgelt Reformierakonna ministri Keit Pentuse-Rosimannuse ja tema abikaasa huvides.

Mart Helme jätkab ka Riigikogu maaelukomisjoni liikmena.