Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Desertööride põhimõte: teiste perede pojad langegu lahingus, meie – elukunstnikud, tuleme igast olukorrast tervelt välja!

-
02.08.2022
Rusudes Ukraina
© Scanpix

Kuigi enamikel Ukraina täisealistel meestel on keelatud sõja tõttu riigist lahkuda, siis aina enam leiavad soovijad viise, kuidas seda teha. Tihtipeale tuleb selle eest aga välja käia krõbedat hinda, kirjutab Deutsche Welle.

​Väljaanne kirjutab Antonist, kes oli enne sõja puhkemist Ukrainas ärimees. Sõja puhkemisel 24. veebruaril sõitis ta koos naise ja kahe lapsega piiri äärde, et peale tungivate Vene vägede eest pääseda. Kui tavaliselt võttis selline reis aega paar tundi, siis tol päeval läks Antonil koos perega aega pea terve päev, et piirile jõuda.

Teel olles aga andis president Volodõmõr Zelenskõi käsu, mille kohaselt meestel vanuses 18-60 on keelatud riigist lahkuda. See tähendas, et kuigi Antoni naine ja kaks last võisid edasi minna Euroopa Liitu, pidi tema ise maha jääma. Olles pere ära saatnud, asus Anton otsima võimalusi, kuidas perega taasühineda.

Ta rääkis, kuidas ta sõitis Rumeenia piiri äärde Tisza jõe kanti, et seal piir koos veel mõne mehega ületada, kuid nad jäid kohalikele silma ning nad anti Ukraina võimudele üles.

Heategevusorganisatsiooni juhtivad sõbrad aitasid Antoni Ukrainast välja.

„Organisatsioon küsis riigist lahkumiseks luba. Sõitsime kõik koos minema. Autod tulid Ukrainasse humanitaarabiga tagasi, aga mina jäin Euroopa Liitu,“ selgitab Anton. „Minusuguseid kutsutakse reeturiteks, aga mina seda solvangut ei karda,“ ütleb ta.

Huvi riigist lahkuda on suur. Sotsiaalmeediaplatvormil Telegram leiab ühe vastavaid nõuandeid jagava konto, millel on enam kui 53 000 jälgijat, teisel aga näiteks 28 000.

Näiteks pakutakse nende kontode vahendusel võltsitud tõendeid sõjaväeteenistusest vabastamise kohta tervislikel põhjustel.

EKRE poliitik Anti Poolamets ütles, et EKRE on sellest juba ammu rääkinud, et meie ülesanne ei ole Ukraina desertööridele puhkemaja teenust pakkuda.

„Nüüd on peavoolus esimene artikkel ilmunud. Sedagi Deutsche Welle loo tõlkena. Meie omad ei ole võimelised ega tahtelised sellest ise lugu tegema. Eestlased maksku neile aga hotellid kinni, endal elektriarve näpus, et sotsiaalabi saada. Just nii kahjustavadki oma reitingu nimel hommikust õhtuni Ukraina lippu lehvitavad punaliberaalid Ukraina kaitsevõimet,“ kirjutas Poolamets.

Ta lisab: „Kui küsisime, kas töötukassa ankeetides huvi tunneb Ukraina meeste sõjaväekohusluse kohta või mitte, siis tegi töötukassa juht suured silmad – me ei tohi midagi sellist küsida! Desertööride põhimõtted on lihtsad – teiste perede pojad langegu lahingus, aga meie – elukunstnikud, tuleme igast olukorrast terve nahaga välja! Eriti, kui leidub, keda selle nimel lüpsta. Eesti on Ukraina desertööridele tõotatud maa.“

Allikas: Postimees