Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

KUULA SAADET I Mart Helme: lääs peab Venemaad juba kaotajaks, aga riik liigub samm-sammult edasi

-
08.08.2022
Laadime sisu...

Endine Eesti suursaadik Venemaal, EKRE aseesimees Mart Helme ja eelmine välisminister Eva-Maria Liimets rääkisid Vikerraadio saates “Välistund” Venemaa sõjast Ukrainas. Helme sõnul on lääs väsimas ning ilma relvaabi olulise suurendamiseta võib Ukraina riikluse kaotada.

Mart Helme sõnul on valearvestuseks see, et kujutatakse ette, et Ukraina on Venemaale suutnud väga hästi vastu seista.

“Venemaa sõdib endiselt oma rahuaja relvajõududega. Jah, meil on tulnud uudiseid sellest, kuidas venelased värbavad vange ja vähemusrahvaste esindajaid. Aga kui sellise demograafilis-militaarselt kehva kontingendiga suudetakse samm-sammult Ukrainas edasi liikuda, siis Venemaa seisukohast on tegemist täiesti normaalse arenguga,” lausus Helme.

Helme sõnul suhtutakse endiselt Venemaa sõjategevusse suhtumisega, et kuna Venemaa ei saanud sõja alguses kohe Kiievit vallutatud, siis pole Venemaal lootust seda sõda võita.

“Venemaa alahindamine ja valearvestuste tegemine on Venemaa sitkuse ja strateegilise sügavuse suhtes on kõikidele valearvestajatele ajaloos väga kalliks maksma läinud,” lisas Helme.

“Läänes juba peetakse Venemaad kaotajaks, aga Venemaa nihkub samm-sammult edasi,” sõnas Helme

Kui ukraina tahab omariiklust säilitada, peab ta Helme sõnul saama läänelt senisest palju massiivsemat relvaabi ning koolitust selle sõjatehnika kasutusele võtmiseks.

“See on see, millele ukrainlased peaksid rõhuma – võimalikult kaua vastu panna praegustel rindejoontel ja võimalikult kiiresti ettevalmistada uue relvastuse ja väljaõppega üksused,” märkis Helme.

Rääkides sanktsioonidest, siis need on Helme sõnul kasulikud Hiinale, USA-le ja isegi Venemaale. “Need sanktsioonid on kahe teraga mõõk vähemalt Euroopa jaoks. Aga nad on väga küüniliselt välja kalkuleeritud kasumi projekt ameeriklastele, hiinlastele ja venelastele,” sõnas Helme.

“Me võime ju rääkida, et Venemaa tuleb sanktsioonidega põlvili suruda. Me ei suru sanktsioonidega Venemaad põlvili. Venelastel ei ole probleeme korterite kütmisega sel talvel, aga meil võib see probleem tekkida,” märkis ta.

Küll aga peab Helme sõnul Venemaad karistama, sest tegemist on agressorriigiga. “Venemaa viimase paarikümne aasta jooksul on järjekindlalt nihkunud tagasi sinna, kus on tema tegelik loomus – vägivaldne impeerium, mis julgeolekuprobleemide lahendamise nime all terroriseerib, okupeerib ja tihtipeale viib ka genotsiide läbi oma nõrgemate naabrite hulgas. See on Venemaal juhtunud. Ja sanktsioonidega seda ei muuda,” rääkis Helme.

“Ma näen, et lääneriigid hakkavad juba väsima. Ja kui see külm talv tuleb ja kui tööstusi hakatakse kinni panema, tööpuudus tekib ja inimesed tänavale tulevad, siis ma ei ole küll kindel, et Saksamaa, Prantsusmaa ja mõnede teiste riikide valitsused võnkuma ei löö ja ei tule populistlikud valitsused, kes ütlevad, et sanktsioonid ei töötanud ja lõpetame ära,” ütles Helme.

Allikas: ERR