Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Haige maailm: Briti ülikoolid kaitsevad tudengeid “väljakutsuva sisuga” teoste eest

-
10.08.2022
Vanad raamatud
© Scanpix

Aalehe The Times uuring leidis, et Suurbritannia ülikoolid eemaldavad oma lugemissoovituste nimekirjadest raamatuid, mis sisaldavad enesetappe ja orjust. Ülikoolid tahavad nii tudengeid kaitsta väljakutsuva sisu eest.

Nende raamatute hulka kuulub 2017. aasta Pulitzeri auhinna võitnud kirjaniku Colson Whiteheadi romaan “Maa-alune raudtee”. Essexi ülikool eemaldas selle raamatu, kuna muretseb seal orjuse kujutamise pärast.

Sussexi ülikool jättis oma inglise kirjanduse moodulist välja August Strindbergi näidendi “Preili Julie”, kuna see sisaldab arutelu enesetapust.

Ülikoolid piiravad lugemissoovitusi, kuna kardavad tudengeid häirida või solvata. Essexi ja Sussexi ülikoolid tunnistasid, et eemaldasid sel põhjusel raamatud õppenimekirjadest, teatas The Times.

Paljud ülikoolid lisavad raamatute juurde hoiatavad tekste. Kuulsad kirjanikud nagu William Shakespeare, Geoffrey Chaucer, Jane Austen, Charles Dickens ja Agatha Christie on nende autorite hulgas, kelle teoseid peetakse piisavalt ohtlikeks, et lisada juurde hoiatus.

Allikas: ERR