Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Päeva sõel (med.): Rõuge vald ütles – minge metsa oma vabadusega; Kreml peab Toomi Euroopa parlamendiks; Lotmani nimelise semiootikakooli juht jaurab jälle; mida ühist on Epsteinil ja Savisaarel; mida ühist on Schröderil ja Kaljulaidil

-
12.08.2022

Nagu teada, valvatakse täna Narva meeri Katri Raiki riigi kulul. Sellel võib olla ainult kaks põhjust – et talle ei tuleks kallale kohalikud putinistid või siis et ta ise ei ründaks linlasi. Sotsist rebane on ju nii kahepalgeline, et tema puhul ei või kunagi milleski kindel olla. Ammu enne tanki on teda palutud, et ta muudaks punaste timukate tänavate nimed sündsate vastu, aga ta kogu aeg vingerdas ja vassis. Ometi ju peksti Tiimanni ja Daumani käsul poolsada inimest labidatega surnuks ja laibad visati käimlasse. Sots Raik ei näinud selles teos mitte midagi punasotside põhimõtetele vastu käivat ja eelistas timukate helget mälestust hoida ja kohalike õrnaid tundeid nende vastu austada.

Rõuge vald on muidugi hoopis teistmoodi paik, kui Narva, aga ka seal tekkis probleem ühe tänavanimega: nagu kirjutab täna Lõuna-Eesti Postimees, sai Rõuge vallavolikogu taotluse muuta Metsa tänava nime, millele sooviti ennistada ajalooline kohanimi Vabaduse tänav.

Vallavalitsus kogus kohalike inimeste arvamused ja otsustas, et tänava nimi jääb muutmata, kuna selgus, et Metsa tänava elanikud ei ole nimemuutmisega nõus. Vallavanem Britt Vahter selgitas, et Vabaduse tänav oli Eesti Vabariigi okupeerimise eel praegune Haanja maantee, mis algab Ala-Rõuges Suurjärve ääres ning möödub kirikust ja Vabadussõja ausambast. „Metsa tänava elanikud ütlesid avaliku väljapaneku käigus, et nad ei soovi tänavale Vabaduse nime. Sellega ka lõpetasime arutelu,“ ütles vallavanem.

Seega saatsid kohalikud vabaduse metsa.

+ + + + + + +

Yana Toom sai Kremli eriteenistustelt oma järjekordsed plusspunktid: nende hääletoru Regnum tsiteeris uhkusega järjekordset Toomi sõimu eesti riigi aadressil, kus Eesti kohta kasutati sõna „nõrgamõistuslik“, ja seda matslikku arvamust nimetasid Putini propagandistid „Europarlamendi hinnanguks“, mida pandi ka pealkirja sisse.

Ehk Europarlament olevat siis tunnistanud Eestit „nõdrameelseks riigiks“. Aga nüüd saab Toom uhkusega öelda: Euroopa parlament – see olen mina. Muide, Tallinnas Pirita rannas ukraina keeles kõnelenud naispõgenikke räpaselt solvanud ja ähvardanud venekeelse mehe suhtes

alustati menetlust tema elamisloa kehtetuks tunnistamiseks ja võidakse Eestist välja saata. Yana Toomi büroo võttis juba kohtus oma tiiva alla kahte eelnevalt deporteeritud vene provokaatorit, ju siis hakkab kaitsma ka seda kaabakat, sest selleks Eestil antud eurosaadik ongi. Vene Delfi jõudis roppsuuga suure aupakliku intervjuu teha, kus kaak räägib, kui õige mees ta on ja kuidas teda „provotseeriti“. Urmo Soonvald oli loodetavasti sillas.

+ + + + + + +

Meie kuulus juudi kogukond istub sõja algusest peale kuidagi harjumatult vaikselt – ei mõistnud hukka ei venelaste poolt holokausti memoriaali Babij Jar pommitamist, ei Putini välisministri Sergei Lavrovi poolt juutide samastamist Hitleriga, ei juudi organisatsioonide väljasaatmist Venemaalt, ei Yana Toomi rašismimeelsust, kuigi see, et mõni meeleavaldaja pani Tallinnas meeleavaldusel rinda Taaveti tähe, kutsus esile vihase protestideklaratsiooni.

Ei pöörata tähelepanu ka tuntud semiootiku Juri Lotmani mälestuse ja töö regulaarsele naeruvääristamisele: Jelena Grigorjeva, kes esitleb ennast Lotmani töö jätkajana, on juba avaldanud mitu pöördumist EV presidendi ja valitsusjuhi poole, nõudes Venemaa ümardamist, Kremli kanalite vaatamist ja kavatsedes kõiki riigijuhte süstida „Lotmani vaktsiiniga“.

Järjekordses avalduses, mis avaldati Russakovi-Klenski rašistlikus portaalis dokole.eu poolt, väidab Grigorjeva: „tahan öelda meie valitsusele kui semiootik, ehk ametlikult väita, et meie valitsus on professionaalselt kõlbmatu, see on ebakompetentne isegi kohvimasinat juhtima, riigist rääkimata.“ Autor nimetab valitsust „pimedateks kurttummadeks“ ja nõuab Narva tank kohale jätta. Ja ähvardab „seda valitsust räpase luuaga minema peksta“.

„See on minu verdikt teile kui Lotmani ja Mintsi nimelise žesti semiootika kooli juhi verdikt, palun pidada seda ametlikuks avalduseks.“

Sa vaene, vaene, vaene Juri Lotman…

+ + + + + + +

Täna on EPL-is jälle Vilja Kiisleri päev, nii et pole mingi ime, et pinnale ujus järjekordne p..k. Sedapuhku intervjueeriti pikaajalist keskerakondlast, nüüdset reformierakondlast Vilja Toomastit, üks ilmunud loo mitmest pealkirjast oli „Vilja Toomast: Savisaar lõi mind. Teist korda, kui käe tõstis, sai endast jagu“.

 

Huvitav, et jutt käib mingist käest, sest ajalugu mäletab, et ükskord läks ju käiku jalg (vt. kuvatõmmis). Aga järjekordne tavaline lugu Hollywoodi stiilis – mingi režissöör või produtsent palkab palju noori naisi, nagu oli ka härra Savisaarel kombeks. Ja sealsamas Ameerikas kolmekümne aasta pärast kolmkümmend naist äkki paljastavad karmi tõe, et neid peksti ja vägistati, ning nõuavad Hollywoodi mogulilt igaüks 30 miljonit.

Vilja Toomast alustas paljastustega natuke vara, aga temast võib ka aru saada, sest 30 aasta pärast ei ole kostjat tõenäoliselt enam olemas.

+ + + + + + +

Saksamaa endine föderaalkantsler, Putini käest sööv Gerhard Schröder kaebas Bundestagi kohtusse, nõudes tagastada talle kõik osaliselt tühistatud privileegid. Sellest teatas täna DPA vahendusel Schröderi advokaat Michael Nagel.

Endine Saksamaa juht nõuab, et talle tagastatakse erukantslerile ettenähtud büroo koos personaliga ja riik hakkaks jälle kõige selle eest maksma.

Seda kogemust tuleks arvestada ka meil Eestis, sest varem või hiljem tuleb lõpetada Kersti Kaljulaidile eraldatud büroo ja töötajate riigi poolt mõttetu kinnimaksmine. Oleme, teate, Saksamaast mõnevõrra vaesemad.

Ivan Makarov