Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jürgen Ligi valetas arvamusfestivalil: alles hiljuti soovitas ta Eestil loobuda sõjatehnika hankimisest ja iseseisva kaitsevõime tõstmisest

-
14.08.2022
Jürgen ligi

Eilsel Paide arvamusfestivalil tuletas EKRE esimees Martin Helme meelde, et nii Reformierakond kui ka Jürgen Ligi on aastaid kaitsevõime ülesehitamist pidurdanud ja alles kevadel soovitas Ligi kaitsetehnika hangetest loobuda. Selle peale hakkas Ligi temale omaselt ülbitsema, väites, et Helme valetab ja ta pole mitte sellist öelnud.

Teeme väikese faktikontrolli. Kellel on õigus, see selgub, kui lugeda Riigi STENOGRAMMIST, kes ja mida ütles 1. märtsil Riigikogus, kui arutati olulise tähtsusega riiklikku küsimust “Euroopa julgeolekuolukord seoses Venemaa agressiooniga Ukraina vastu”.

Seal ütleb Ligi:

„Ei, me ei peaks isegi praegu rääkima mingitest relvahangetest, mis ju kõik võtavad aega, või suurtest täiendavatest lisaeraldistest. /…/ Me ei suuda kogu täiemõõdulist armeed ülal pidada ja kahevõitlust Venemaaga pidada. Kuid just nimelt liitlassuhted on need, mis tagavad meil ka võimelünkade täitmise liitlaste abiga. Lõppkokkuvõttes on meie liitlased ennast ju relvastanud selleks, et hävitada venelaste tanke ja lennukeid.”

Teisisõnu, Ligi esindab maailmapilti, kus Eesti iseseisvat kaitsevõimet ei ole vaja ja relvakonfliktis Venemaaga ei jää muud üle, kui loota liitlaste abile.

Peale selle, et Ligi esindab seisukohta, mille naeravad välja kõik sõjaväelased, sai ta 1. märtsil kriitikat ka EKRE fraktsiooni esimehelt Henn Põlluaasalt, kes ütles: “Minu sõnavõtu põhjuseks on Reformierakonna aseesimehe Jürgen Ligi sõnavõtt, kus absoluutselt reaalset olukorda eirates teatas ta siitsamast puldist, et me ei pea, meil ei ole vaja enda kaitsekulutusi tõsta. Me peame unustama igasugused kaitsehanked, samamoodi erinevate kaitsevõimelünkade likvideerimise, sest seda ei ole vaja. Ma ei saa aru, kus maailmas sellised inimesed elavad, millise kivi alt nad välja ronivad. Me teame, kuidas Venemaa on ujutanud terve maailma üle valeinfo, propaganda ja demagoogiaga, ja kui meil siin Riigikogus ühe valitsuskoalitsiooni aseesimees ühineb putinliku propagandaga, siis see on äärmiselt kahetsusväärne. Tegemist ei ole lihtsalt oma positsiooni tõttu juba kasuliku idioodiga, vabandage väljendust, aga see on juba midagi märksa olulisemat või hirmuäratavamat. See on juba kaasakiitmine meie kaitsevõime ja suveräänsuse hävitamiseks ja seda absoluutselt ei ole võimalik tolereerida.”

Kas Jürgen Ligi on kaitseküsimustes erakordselt rumal inimene või Kremli mõjuagent, selle selgitab välja ajalugu. Tuletame meelde, et Jürgen Ligi kaotas kaitseministrina (2005-2007) Eesti sõjaväeluure ning nõudis aktiivselt ka ajateenistuse kaotamist.

“Ajateenistus on oma kaudsete ja otseste kulude poolest ühiskonnale kallis, riigikaitses aga tähtsusetu, arvatakse arenenud maades,” kuulutas Ligi 12. juuli 2010 ajalehes Postimees.