Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Kui pätt tuleb ja Sinu raha ära võtab, siis on see röövimine, aga kui seda teeb Nordpooli elektribörs…”

-
17.08.2022
Kaja kallas lohutab Eesti tarbijat sellega, et kusagil on kellelgil veelgi kallim elekter.
© Uued Uudised

Elektri kosmiline hinnatõus – täna kella 18-19 vahel rekordilised 4000 eurot MWh – pani sotsiaalmeedia kihama.

Riigikogu liige Siim Pohlak:
“Kui pätt tuleb ja Sinu raha ära võtab, siis on see röövimine, aga kui seda teeb Nordpooli elektribörs, siis väidavad liberaalid, et see on turg, mis reguleerib ennast ise. Kogu see Nordpooli jama tuleb päevapealt ära lõpetada, Eestil on olemas oma elektrijaamad ja maavara millest elektrit toota, me ei saa vaikides lasta börsi nime kandval spekulatiivsel skeemil ennast vaeseks teha.”

Euroopa Parlamendi saadik Jaak Madison:
“Kuna tanki saaga on oma lõpu leidnud, õnneks, siis on ehk aega valitsusel nüüd tegeleda järgmiste karjuvate probleemidega nagu absurdselt kosmiline elektrihind (lausa 4000€ megavatt-tund!)? Me ju eeldame, et valitsusel oleks soov seista Eesti inimeste, tarbijate ja ettevõtjate eest? Kui pole, siis see tähendab üsna peagi pankrotilainet, töötute arvu kasvu ja üldist vaesumist.”

Tallinna volikogu liige, AS Eesti Keskkonnateenused juht Argo Luude:
“Mul on kodus 7kwh genekas, mis umbes poole võimsusega töötades võtab tsutt alla kahe liitri tunnis. Seega on valem midagi sellist 3,5/3,5=1, ehk siis bensugenekaga elektrit tootes saan hinnaks 1 EUR kilovatt, mis on ca 5 korda odavam kui võrguelektrit osta. See matemaatika peaks näitama kui jabur asi meil elektriga sünnib kui tanklast ilma allahindluseta ostetud bensiinist ja mingi korealaste tehtud generaatori junniga on viis korda odavam elektrit toota kui mingisugustes hüper-super elektrijaamades!
Sügis, pimedad ja külmad ajad alles saabuvad! Näis, kas nüüd lugupeetav Stenbocki kollektiiv hakkab reaalsete probleemidega tegelema või on mõni järgmine raudkolakas kuskil suurem mure. No tõesõna: minu arvates oli see “tankimure” sama aktuaalne kui heinaajal lumelabida parandamine. Oluliselt aktuaalsemad mured on julgeolek ja toimetulek!”

Riigikogu liige Kert Kingo:
“Täna on tore elektriautot laadida kiirlaadijaga ajavahemikus 18-19. KWh hind koos maksudega pea 4,9 eurot? “Täispaak” 70kWh ainult 343 euro eest! Sõiduulatuseks 190W/km kohta annab 368km. Diisel, 1,8 eurot/l, sõiduk kulutab 5l/100km annab kütusekuluks 17,15 l ja sama tee läbimise kütusehinnaks 30,87€. Ligikaudu 10 korda odavam!”

Muusik Brad Jurjens:
“Ei riigijuhid ega riiklike energiafirmade juhid midagi mõistlikku pole senini ette võtta osanud selle Nordpool nonsensi lõpetamiseks ja see kulmineerub kella 18-19 (Nordpool 17-18, kuna neil CET ehk Kesk-Euroopa aeg) lõigus elektrihinnaga €4000/MWh, ehk 4 eurot kWh.
Kel vähegi võimalik, ärge tarbige elektrit, lülitage oma tarbimine peakaitsest välja. Kui see pole võimalik, lülitage kõik teised seadmed peale absoluutselt vajalike välja.
Las edukad riigi- ja energiasektori juhid lasevad endale selle meile müüa planeeritud ja mitte-tarbimisel ülejääva särtsu tagumikku, et edaspidi energilisemalt tegutseda selle lolluse lõpetamisel.
PS! homne Eesti energiatarbimine ei ole midagi erilist, tavapärane. Eleringi andmetel on Eestis installeeritud 2,4 GW jagu tootmisvõimsusi, mis ületavad tavalise suvise tarbimise 3-kordselt. Edasi arvutage ise, kes ja miks võimaldavad niinimetatud turul sellistel asjadel toimuda.”