Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

NordPooli börs elatub “paljude tegurite kokkusattumusest”

-
17.08.2022
Elektriliinid
© UU

Kolmapäevase elektri rekordhinna kohta kirjutab ERR: “Elektri börsihinna kolmapäevane rekordkõrgele kerkimine tuleneb sellest, et kokku satub hulk tegureid korraga,” ütles NordPool Baltikumi piirkonnajuht Ingrid Arus. Selline põhjendus aga pole esmakordne – välja on pakutud nii suvist põuaaega kui talvist külma ehk siis “tegurid” on kogu aeg käest võtta.

Möödunud aasta detsembris ütles peaminister Kaja Kallas, et “Energeetilises mõttes on praegu erandolukord. Meil on erakordsed külmad talveilmad, meil on tuulevaikus, hüdrojaamades on madal tootmistase. Lisaks kõrged gaasi- ja vedelkütusehinnad, väga kõrge CO2 hind ja mitmete Baltimaade elektrijaamadel on avarii tõttu seisakud.”

Selliseid varasemaid jutte paljude tegurite kokkusattumisest leiab “guugeldamisega” küllaga. Seal avaneb pisut ka NordPooli ajalugu ja sealt loeb tööstusuudised.ee uudist 2010. aastast:

“Eesti Energia ei ole kunagi varem tegutsemise ajaloos nii palju elektrit eksportinud, kui eelmisel nädalal, mil elektrinõudlus ja seeläbi ka hind Nord Pooli energiabörsil lakke kerkis. /…/ “Elektrienergia hind Soomes on kallinenud mitme lühiajalise teguri kokkusattumise tõttu – detsembrist alanud külmalaine, probleemid Rootsi suuremahuliste tootmisvõimsustega, mis mõjutasid Soome ja Rootsi vahelist vaba ülekandevõimsust. Ilmselt olulisim põhjus on võimsuspakkumise mittevastavus külmadest ilmadest tingitud nõudluse järsu kasvuga,” rääkis energiakaubanduse direktor Margus Vals.

Börs on spekulantide pesa ja NordPool ongi üks elukas, kes seal rekordeid püstitab. Eesti Energia aga elab oma rahvast nöörides hiigelkasumlikku elu alati, olgu see siis ise elektrit eksportides või siis oma tootmise ja pakkumisega jänni jäädes.

Uued Uudised