Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Peaministri vapustav avastus – kõrgeid elektrihindu põhjustavat hooldustööd

-
18.08.2022
Eesti peab mõtlema kodumaisele odavale energeetikale, mitte haukuma kaasa kliimahüsteerikutega. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Kuigi elektrihinnad hüppasid kõrgustesse juba mullu detsembris, avastas peaminister Kaja Kallas ühtäkki, et selle põhjuseks olevat hoopis hooldustööd.

Kaja Kallas ütles neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil kolmapäeval nähtud rekordilisi elektrihindu kommenteerides, et muu hulgas tuleb uurida, kas elektritootmisvõimuste hooldustöid, mis olid üheks hinnahüppe põhjuseks, oleks võimalik paremini koordineerida, vahendab BNS.

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas tõusis elektri keskmine börsihind kolmapäeval rekordilise 682,05 euroni megavatt-tunnist. Kõige kallim, 4000 eurot megavatt-tunnist, oli elektri börsihind kolmapäeval kell 18–19. See on praegu ka kõrgeim Nordpooli börsil lubatud hind.

“Mitmed piirkonna elektritootjad on planeerinud oma hooldustööd täpselt samale ajaperioodile. Minu küsimus tekib – mida ma loodan, et ka konkurentsiamet või vastavad ametkonnad oskavad selgitada –, et kas tõesti siis ei pea kuidagi kooskõlastama kõiki neid hooldustöid,” ütles peaminister, lisades, et küsimus on, kas paremini koordineerides saaks taolisi olukordi vältida.

Peaminister ei pea hinnatõusu süüdlaseks ei elektribörsi ega CO-kaubandust, kuigi pidevad hinnarekordid on saanud juba tavaliseks. Varem on ta põhjusena ära toonud “paljude tegurite kokkulangemise”.

BNS siiski täpsustab: “Lisaks kõrgele hinnale tekitab küsimust ka elektribörsi Nord Pool läbipaistmatus, mistõttu on hinnakujunemise tagamaid keeruline kontrollida. Peaministri sõnul saab läbipaistvuse suurendamist toetada, kuna see võimaldaks näiteks näha, kes pakkumisi elektriturule teeb ja ei tee, see võimaldaks probleemi paremini lahendada ja võib ka kulusid alla tuua.”

Kaja Kallas tunnistab seega kaude börsispekulatsioonide võimalikkust, kuid börsilt lahkuda või börsile jäädes müüa riigi sees elektrit börsivälise fikseeritud hinnaga ta siiski ei kavatse.

Vaikselt hakkab Kaja Kallaseni jõudma ka heitmekvootide mõju, kuid tema jutt on lapselikult jabur. “…on veel emissioonide ühikud, millega ei saa üldse arvestada, ei tea kuhu see läheb, on tehtud ettepanek seda fikseerida vähemalt aastaks,” rääkis Kallas.

Peaminister näitab üles täielikku ebakompetentsust nii hinnatõusu põhjuste kui ka kriisist väljumise osas.

Uued Uudised