Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kolmapäevane kosmiline elektrihind ei olnud pelgalt anomaalia, vaid osa pikaajalisest protsessist

-
18.08.2022
Seda nad lubasid, aga tegelikkus on täiesti teine.
© UU

Neljapäeval sumiseb meedia kahtlustustest, õigustustest ja süüdistustest, miks elektri hind NordPooli börsil taevasse kerkis, aga keegi ei soovi tunnistada, et tegu on osaga protsessist, mis käivitus rahakottidele tuntavalt juba eelmise aasta lõpus. Ajakirjanduses on juba pikki kuid olnud esilood uutest rekorditest NordPooli börsil, neljatuhandeline oli lihtsalt absoluutne rekord.

Ometigi üritavad kõik asjaosalised tõestada, et tegu oli üksikjuhtumiga, ning otsivad põhjendusi “vääramatust jõust” kuni Ukraina sõjani, hooldustöödest kuni tühjade veehoidlateni.

Nii ütleb peaminister Kaja Kallas: “Eile kella 18–19 vahel kehtinud elektrihind 4000 eurot megavatt-tunnist on nii-öelda täiusliku tormi tulemus. Kuid mis oluline, konkurentsiamet uurib, kuidas sellised hinnad said tekkida. Nõudluse ja pakkumise poole pealt oli midagi väga nihu”, tuues samas absurdse väite, et “See kõik tuleneb sõjast, mida Venemaa Ukraina vastu peab.”

Seejuures kirjutas Äripäev juba mullu 13. detsembril pealkirja all “Elektribörs: hinnarekordeid hakkas uurima järelevalve”, et “Nord Pool Eesti esindaja Ingrid Arus selgitas, et eelmisel nädalal rekordilise elektrihinna toonud sündmuseid uurib elektribörsi järelevalve. “Vara on öelda, kas kõik vastas reeglitele või oli seal midagi muud taga,” selgitas ta.”

Nagu näha, uuriti rekordeid juba kaheksa kuud tagasi, aga midagi ei selgunud, sest need jätkusid. Ilmselt ei selgu nüüdki.

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter ütles Vikerraadio saates “Uudis+”, et NordPooli andmetel oli elektrihinna lakke ajanud puudujäägi absoluutne väärtus ehk see, kui palju turult kolmapäeval elektrit puudu jäi, alla ühe megavati.

“Meil jäi puudu umbes 0,1 protsenti. Kui illustreerida, siis ühe vanema tuuleturbiini võimsus on kaks megavatti,” rääkis Sutter. “Seda on ikka väga vähe. See oli nii natukeses kinni, mis turul puudu jäi ja anomaalia tekitas, nii et iga okas loeb, et sellist asja ei juhtuks.”

“Põhjamaades on väga kuiv aasta ja suur osa energiast tuleb seal hüdroenergiast, mida on praegu vähe, erakordselt kuum ilm Euroopas, mis toob omakorda suurema tarbimise – kõik asjad on ühele ajale sattunud,” seletas Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.

Rumal on see, kes põhjendust ei leia. Kuidas aga on Eesti elektriturg ootamatult selliste tuulte-tormide tallata jäänud? Ja miks just Reformierakonna valitsemise ajal?

Majandusminister Riina Sikkut aga lubab “Sikkut: kuu jooksul selgub, kas ülikõrge elektrihind võis olla tingitud turumanipulatsioonist” (Õhtuleht). Seda kommenteeritakse sotsiaalmeedias nii: “See valitsus tuleb otsekohe hullumajja paigutada, sest nende üliaeglane mõttetegevus (kui seal sooneutraalpeades üldse mingit mõtlevat ollust alles on?) viib kindla hukuni juba enne talvekülmade saabumist! Autojuhiload tuleb neil kohe tühistada, sest sellise reaktsioonivaeguse puhul on nad liikluses üliohtlikud!”

Veel tuletatakse meelde, et elektrit müüb Eestis peaministri lapse isa.

Uued Uudised