Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uuring: baaride ja restoranide varasem sulgemine pandeemia ajal ei andnud oodatud efekti

-
19.08.2022
Koroonapiirangud ei andnud enamasti oodatud efekti. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Hiljuti läbiviidud uuringust selgus, et baaride ja restoranide varasem sulgemine ei ole olnud „efektiivne meede“ SARS-CoV-2 leviku pidurdamisele.

„Laialdane üleriikliku valimiga pikaajaline uuring näitas, et restoranide ja baaride varasem sulgemisaeg vähendas nooremate külastajate arvu ja enne pandeemiat neid kohti külastanud klientide arvu. Samas ei vähendanud see nimetatud aktiivsetes ja kõrge riskiga elanikkonna gruppides SARS-CoV-2 sümptomeid,“ sedastatakse Jaapani teadlaste poolt teadusajakirjas Scientific Reports avaldatud artiklis „Suppression and Early Closure of Bars and Restaurants: A Longitudinal Natural Experiment“.

Teadlased viisid uurimuse läbi Jaapanis, kuna seal oli 2021. aasta kahe esimese kuu jooksul restoranide ja baaride varasem sulgemisaeg ainus ametlik strateegia viiruse leviku leevendamiseks.

„Ametlike meetmete mõju seisukohast näitas meie uuring, et restoranide ja baaride varajasem sulgemisaeg ilma muud paralleelsete meetmeteta ei ole efektiivne strateegia SARS-CoV-2 pidurdamiseks. Võttes arvesse laiaulatuslikku mõju tööhõivele, tuleks täisteenindusega restoranide ja baaride täieliku sulgemise asemel kaaluda alternatiivseid meetmeid,“ järeldatakse artiklis.

Vaatamata baaride ja restoranide varasemale sulgemisele ei täheldanud teadlased SARS-CoV-2 sümptomite märgatavat vähenemist, välja arvatud köha vähenemine ülikoolilõpetajate seas. Lisaks jälgisid teadlased ka palavikku, kurguvalu, peavalu ja lõhna- ning maitsetaju kadumist, kuid nende sümptomite esinemise osas märgatavat vähenemist ette ei tulnud.

Allikad: The National Pulse, Scientific Reports