Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kreml võib rahul olla – Reformierakond lükkab üliolulise keskmaa õhutõrje soetamist aina edasi

-
21.08.2022
Kagu-Eesti rahvale jääb see nägu ilmselt alatiseks meelde – mees, kes juhtis teerulli.
© Uued Uudised

Ajal, mil Ukraina president Zelenskõi hoiatab, et Venemaa võib järgmisel nädalal üritada midagi eriti julma ette võtta, lükkab valitsev Reformierakond Eesti kaitsevõimekuse tugevdamist aina edasi.

Kaitseminister Hanno Pevkur ütles, et keskmaa õhutõrjega seotud rahalise otsuse teeb valitsus riigi eelarvestrateegia (RES) koostamise käigus.

“Kuna see puudutab aastaid 2025 ja 2026, mitte järgmist aastat, siis rahaga seotud otsused tulevad riigi eelarvestrateegiaga koos ehk siis valitsus lähinädalatel jõuab riigieelarvestrateegia otsusteni. Siis tulevad ka õhutõrje lõplikud otsused,” sõnas Pevkur.

EKRE Riigikogu saadik, brigaadikindral reservis Alar Laneman ütles “Aktuaalsele kaamerale”, et keskmaa õhutõrjesüsteemi hankimise venimise põhjus on märk üldisest mitte väga targast juhtimisest.

“Rahva elutarkus ütleb ju seda, et kui üks asi hakkab venima, siis ta kipub venima jäämagi. Seda arvesse võttes on alati tark olulised kohe ära teha, sest muidu tulevad järgmised, mitte vähem olulised asjad,” sõnas Laneman.

“Kui me räägime sellest otsuse mehhanismist, siis valitsuse otsused põhinevad kaitseväe juhataja sõjalisel nõuandel. Tehniliselt on meil ainult kaks võimalust – kas kaitseväe juhataja sõjaline nõuanne on olnud ebapädev, mitte arvestades vajadusi või on valitsus ignoreerinud kaitseväe juhataja sõjalist nõuannet,” lausus Laneman.

“Reformierakond teeb meeleheitlikke pingutusi, et keskmaa õhutõrjet ei tuleks. Kas leidub veel keegi, kes ei näe, kelle huvides rahapesuerakond pingutab? Käiku läheb iga ettekääne ja juriidiline nüanss, et üliolulist tõrjevõimekust võimalikult kaugesse tulevikku lükata. Vene kindralstaap tänab, seltsimehed rotinäod!” on EKRE Riigikogu saadik Urmas Reitelmann eriti kriitiline.

“Kui kuulen taas Reformierakonna poolt juttu, et nüüd tuleb keskmaa õhutõrjet arutada riigieelarve strateegia arutelude käigus, siis tõmbub rusikas pingesse. Küsimus ei saa enam olla arutamisest riigieelarve strateegia käigus, sest me räägime võimekusest, mida tuleb niikuinii arendada. Sõltumata lõpuks täpsest summast. Mida kauem venitatakse, seda rohkem see maksma ka läheb ja see on konkreetselt Kaja Kallase otsustamatuse tagajärg,” kirjutab Euroopa Parlamendi saadik Jaak Madison.

Reformierakonnal on VEB Fondi ja Skandinaavia pankade rahapesu taak, mis võib anda Kremlile võimaluse mõjutada neid  tegema Kremlile vajalikke otsuseid.

Uued Uudised, ERR