Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Millisest riigist jagatakse käske Reformierakonnale? Kaja Kallas kinnitas, et see valitsus ei võta Vene kodanikelt valimisõigust

-
23.08.2022
“Mõõdukas konservatism” seisab üheskoos sotside-marksistide ja vasakliberaalidega.
© Uued Uudised

Peaminister Kaja Kallas kinnitas intervjuus Postimehele, et praegune valitsus ei plaani seadusemuudatust, mis jätaks valimisõiguse kohalikel valimistel ainult Eesti kodanikele.

 

“Meil oli koalitsiooniläbirääkimistel sellest pikalt juttu, aga selles me kokkuleppele ei saanud, seega praeguses koalitsioonis seda ei tule,” ütles Reformierakonna esimees vastuseks Postimehe küsimusele.

Kallas viitas, et Eestis on linnu, kus Eesti kodanike osakaal on madal ning kui väga väike vähemus hakkab otsustama enamuse üle, siis tekitab see pingeid.

Kokkuvõttes oleme taas saanud kinnitust kahele ammus teada tõsiasjale.

Esiteks, Reformierakond on rahvuslik ainult sõnades. Praegu on avanenud ajalooline aken vähendada Eestis Vene imperialistlikke mõjusid, ent Reformierakond sõdib populistlikult vaid sümbolitega (Narva tank). Otsuseid, mis ka tegelikkuses muudaksid Eesti poliitikat eestimeelsemaks, nad ei tee. Millisest riigist on tulnud Reformierakonnale käsk valimisõiguse ja kodakondsuse teemat mitte puutuda, selle selgitab välja ajalugu.

Teiseks, Isamaast, nagu ikka, ei ole Reformierakonna valitsuses mingit tolku. NImelt teatasid praeguse koalitsiooni moodustamise eel nii Isamaa kui ka Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), et pooldavad Vene kodanikelt kohalikel valimistel hääleõiguse äravõtmist. Eestis elab elamisloa alusel veidi üle 85 000 Vene kodaniku. Ent Isamaa on valitsuses nagu vesi, mis võtab anuma kuju. Nagu mugavuspoliitikutele kombeks, kohanevad nad oludega. Vanasti nimetati sellist nähtust konjunkturismiks.

EKRE soovis muuta valimissüsteemi nii, et valimissõigus oleks ainult Eesti kodanikel juba 2017. aastal põhjendusega, et mittekodanike suure osakaalu tõttu mõningates Eesti kohtades on seal võimul jõud, mis ei tunnista Eesti riigi aluspõhimõtteid. EKRE peab vajalikuks motiveerida siin kaua elanud sisserändajaid võtma Eesti kodakondsust ja sulanduma seega ühiskonda. Keskerakonna, sotside ja Isamaa valitsus lükkas eelnõu toona tagasi.