Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Päeva sõel (med.): Toom mingu vene sõjalaeva pardale; justiitsministeeriumi kinnitusel on 600 anglosaksi hääleõigus miljoni eestlase omast tähtsam; eesti „Mägramaja“ laul lavastati Leningradi oblastis vabas õhus; Soome president Niinistö ei olegi narkar!

-
23.08.2022

See, kuidas eurosaadik ja keskerakondlane Yana Toom suhtub Eestisse, eestlastesse ja eesti keelde, pole mingi saladus. Ta on avameelselt öelnud, et eesti keel sureb välja ja vene keel võidab. Ta on „eesti kodanikuks“ saamisest saati toetanud kõiki, kes astusid siin eestlaste vastu, ja rünnanud inimesi, kes kaitsevad Eesti iseseisvust ja põhiseadust.

Pärast Narva tanki teisaldamist avaldas ta ETV+ saates tulist kahetsust selle üle, et Narvas ei alanud vägivaldsed kokkupõrked. Nüüd kujutage hetkeks ette, et Toom esineks RTR-is ja kutsuks üles kokkupõrgeteks Moskvas. Saaks 10 aastat vähemalt ja enne seda korralikult nuiadega ribidesse.

Meie poliitiline ladvik eelistas Toomi ässitust „mitte märgata“: arglikult tõmbasid saba jalge vahele peaminister, muidupresident, erakondade juhid ja loomulikult Toomi pilpa peal kandev selgrootu Jüri Ratas. „Vaikimine on nõusoleku märk,“ ütlevad venelased.

Ainult Raimond Kaljulaid oli mehe eest väljas. Õhtuleht kirjutab:

„Riigikogu sotsiaaldemokraadist liige ning riigikaitsekomisjoni esimees Raimond Kaljulaid peab lubamatuks Yana Toomi vaenu ja vägivallale õhutavaid väljaütlemisi venekeelses meedias. Euroopa Parlamendi liige ning Keskerakonna poliitik Yana Toom avaldas ETV+ eetris olnud venekeelses poliitikasaates „Kes keda?“ kahetsust, et Narva tankimonumendi eemaldamisega ei kaasnenud nn „pronksiöödele“ sarnased kokkupõrked. Kaljulaidi sõnul on uskumatu, et Eesti ühe suurima erakonna juhtiv poliitik avaldab kahetsust, et Narva tankimonumendi eemaldamine ei toonud kaasa samasuguseid massirahutusi ning kokkupõrkeid politsei ja inimeste vahel, mis järgnesid pronkssõduri eemaldamisele 2007. aastal. Kaljulaidi kinnitusel peab Keskerakond Toomi sõnad kindlasti hukka mõistma.“

Tegelikult peaks keskerakond Toomi rahutuste õhutamise eest erakonna ridadest otsemaid välja heitma, nagu tegi „parempoolsetega“ palju väiksema eksimuse eest Helir-Valdor Seeder, ja KaPo oleks pidanud ässitajat kinni pidama asjaolude väljaselgitamiseks. Sest vägivallale ässitamine linnas, kus on enamuses Vene kodanikud ja mis piirneb vaenuliku agressorriigiga, on Eesti Vabariigi julgeoleku ilmselge õõnestamine. Kui Jüri Ratas sooviks, et tema erakond ei põruks märtsivalimistel täiega, peaks ta Toomist igal juhul distantseeruma ja teda KE aseesimehe rollist vabastama. Muidu saab ju nüüd täiesti põhjendatult väita, et Kaja Kallas koos reformierakonnaga viskas kõik keskerakondlastest ministrid koos keskerakonnaga koalitsioonist välja täiesti õigustatult ja tegemist oli Eesti julgeoleku huvidest lähtuva otsusega.

Aga Venemaa huvide esindajal Eestis ja Europarlamendis Toomil jääb õigust ülegi. Ta nõudis nüüd majandus- ja taristuministrilt Riina Sikutilt aru – mis asi see olgu, miks jäävad Eestis kinnisvara omavad Vene kodanikud viisast ilma?

„Minu ja minu Eesti büroo poole on pöördunud juba mitmed venemaalased ja Venemaa kodanike grupid, kes on tõsiselt mures,“ seisab Toomi pöördumises.

Tema büroo kaitseb kohtus Eestist lõpuks ometi välja saadetud siis aastakümneid tegutsenud Vene kodanikest provokaatoreid. Kas see asutus on võtnud üle mõned Vene saatkonna funktsioonid ja on selle filiaal? Toom kaitseb Venemaa kodanike varalisi huve, samas kui ta on valitud EV kodanike poolt, kelle heaks ei tee ta mitte kui midagi. Nende Venemaa kodanike lahkel loal pommitab Venemaa Ukraina linnu ja on hävitanud tuhandeid rahulikke elanikke ning kümneid tuhandeid ukrainlaste maju. Nende kinnisvara ja elude pärast ei paista Toom mures olevat.

Postimehe lugejad reageerisid Toomi käitumisele üheselt.  

Ove Koska: „Kas Yana Toom sama innukusega tunneb muret, et mis saab Ukrainlaste kinnisvarast, mida Ruski Mir kümnete tuhandete mürskudega üle külvab. Piinlik peaks olema.“

Are Hein: „Tal ongi piinlik aga Kremli timukate ees sest missioon on kehvasti läbi viidud, vähe eestlasi on terrode poole üle läinud.“

Avo Vahersalu: „Sellele punamütsikesele tuleks meelde tuletada ja küsida, mis sai Siberisse küüditatud eestlaste kinnisvarast! Punaprussakad pugesid praktiliselt kahe lina vahele ja said mõned päevad lausa tasuta süüa kui arvestada mis lubati eestlastel kaasa võtta. Vantide kinnisvara müüki ja saadud raha Ukrainale.“

Andris Kasema: „Kas Toomist on see info mööda läinud, et Venemaa tungis Ukrainale kallale?“

Allan Meriküla: „Ära muretse Yanochka, kinnisvara saab maha müüa ja osta selle hea raha eest omale kinnisvara Prostokvašinosse või mujale putinstani. Ei ole vaja omada fašistlikus riigis kinnisvara.“

Toomas Vaas: „On tulnud aeg yanatoomia kodakondsus tühistada.“

Arko Arna: „Vastan siis pealkirjale! Sellepärast et nad kodus Venemaal survestaksid Liliputinit sõda lõpetama kuna alamad ei saa muidu Venemaaparadiisist Roiskuvasse Läände sõita!“

+ + + + + + +

Postimees avaldas loo „Paloma Krõõt Tupay / valimisõigus kohalikul tasandil – venelaste põhiseaduslik õigus?“

Seal on kirjas: „Miski ei õigusta Venemaa kallaletungi Ukrainale. Sestap katsume aidata, kus võimalik. Tegutseda, annetada, saata, punuda. Oleme solidaarsed ja näitame, kelle poolel me oleme. Ja oleme ka nende vastu, kes toetavad Putini agressiooni, kirjutab Tartu Ülikooli riigiõiguse õppejõud Paloma Krõõt Tupay. Justiitsministeerium omakorda on pööranud tähelepanu sellele, et kui võtta välismaalastelt õigus hääletada kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel, kaotaksid valimisõiguse ka näiteks siin elavad 434 Suurbritannia ja 173 USA kodanikku.“

Mõelge vaid, milline tragöödia, eriti selle taustal, et Vene kodanikud on tapnud Ukrainas juba kümneid tuhandeid inimesi. Egas midagi, EV justiitsministeeriumil tuleb iseendale meelde tuletada, mis riigi asutus ja on, ja panna prioriteedid paika, mis on kahetsusväärsem – kas kui kuussada anglosaksi kaotavad võõras riigis valimisõiguse või kui miljon eestlast kaotavad lõpuks oma riigi. Kaaluge, vaagige, kasutage kasvõi BLM-i matemaatikat, härrased süvariiklased.

+ + + + + + +

Muide, paljud eestlased mäletavad laulukest mägramajast – loodetavasti ei ole see Eestis veel keelatud. Fontanka.ru edastas täna uudise, mis oleks nagu selle meie laulu pealt maha kirjutatud.

Vaatamata palavusele hakkasid mõned Leningradi oblasti Nižne-Svirski riigikaitseala asukad valmistuma talveks. Mägraemal on seal eelmisel aastal sündinud üksainus pojakene ja nad elavad koos. Kaitseala teadusosakonna töötaja Anatoli Smirnov räägib, et mägrapere korraldas oma kodus suurkoristuse. „Mägrad on väga puhtalembesed. Ema puhastab kogu aeg urgu, kuid seekord kamandas korjatud puhta aluse juurde oma poja ja „käskis“ tal see uru sisse toimetada. Ja mägrapoeg tegi töö ilusti ära: tassis kõik urgu ja siis koristas uru ümbert kõik riismed väga põhjalikult,“ ütles zooloog.

Ta märgib, et selles „linnakus“ elab ka kolmas mäger, tõenäoliselt pereisa. Ta pidi jääma samasse urgu, ainult et eraldas endale selle osakese.

Sest tema kõrvalasuva urukodu hõivasid kaks kährikkoera.

+ + + + + + +

Aga lõpetuseks midagi rõõmustavat: kuulus portaal „MinuAeg“ teatab, et „Soome presidendi narkotest oli negatiivne“.

Hurraaaa! Väga hea, et Sauli Niinistö ei ole narkomaan, palju õnne meie põhjanaabritele! Millegipärast illustreeris MinuAeg selle toreda uudise Soome peaministri Sanna Marini kena fotoga.

Tegijal juhtub, eriti sellisel.

Ivan Makarov