Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kui Tarandile tehakse “marykrossi”, siis õigusriigist Eestis enam rääkida ei saa

-
27.08.2022
Seekordne Eesti õigusriigi mõõdupuu. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Mäletatavasti väitis kohus valeütlusi andnud Mary Krossi puhul oportuniteediga lõpetamist õigustades, et “süü ei ole suur, tegemist on teise astme kuriteoga, kriminaalasjas puudub kannatanu  ja puudub ka avalik huvi kriminaalmenetluse jätkamiseks” – kui sama peaks tehtama purjuspäi vahele jäänud Indrek Tarandiga, järgnevad Eesti õigusriigi ametlikud matused. Mehe enesekindlust nähes võib eeldada, et miskit on teoksil.

Liiklusjurist Indrek Sirk on öelnud: “Kui isiku süü ei ole suur ja puudub avalik menetlushuvi, siis võib karistust mõistmata kriminaalmenetluse lõpetada, pannes isikule riigi poolt täiendavaid kohustusi. See on joobes juhtimise kriminaalasjades üsna levinud…”

Indrek Tarandi osas ei saa hetkekski väita, et seal puuduks avalik huvi – see mees on sedavõrd “kuulus”, et ilmselt on väga vähe täiskasvanud eestlasi, kes seda juhtumit kommenteerinud poleks; suures osas meediast oli tema joobejuhtum avauudis ning suur osa eestlastest kahtleb Tarandile õiglase karistuse määramises, uskudes, et justiitssüsteem Tarandit ka seekord “ei murra”. Kui see pole avalik huvi, siis mis see on?

Avalik huvi on ilmselt isegi sellise juhtumi puhul: “Joobetunnustega autojuht sõitis reede pärastlõunal Tallinnas Lasnamäel maha tõkkepuu ja elektriposti,” kirjutas Postimees. Avalikkus tahaks kindlasti, et see mees enam rooli ei istuks, sest enne tõkkepuud võinuks jalutada vanur ja enne elektriposti seista laps.

Aga ärgem Tarandi osas illusioone tehkem, sest samuti värske uudis teatab: “Riigiprokuratuur lõpetas kriminaalmenetluse valeütluste andmises kahtlustatud Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Aro Siinmaa suhtes, sest kuriteokahtlus ei leidnud kinnitust. Pärast kõikide asjaolude kontrollimist ei olnud võimalik üheselt tuvastada, et prokurör oleks andnud valeütlusi ning seetõttu lõpetas prokuratuuri järelevalveosakond möödunud kuu lõpus tema suhtes kriminaalmenetluse,” teatas riigiprokuratuuri avalike suhete juht BNSile. „Süütuse presumptsiooni silmas pidades ei saa prokurörile teha ühtegi etteheidet ning ta jätkab oma tööd prokurörina,“ lisas järelevalveosakonna juhtiv riigiprokurör Dilaila Nahkur-Tammiksaar.

Minister Marti Kuusiku puhul polnud süütuse presumptsioon küll lausa presidendi tasemel vajalik…

Uued Uudised