Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Tšehhi president: oluline pole mitte rohepööre, vaid iga riigi suveräänse välispoliitika elluviimine

-
27.08.2022
Ungari ja Tšehhi presidendid – Katalin Novak ja Miloš Zeman.
© Scanpix

Tšehhi president Miloš Zemani sõnul ei ole energiakriisi lahenduseks mitte nn rohepööre, vaid iga riigi suveräänse välispoliitika elluviimine. Hoolimata Ukraina sõjast ja pankade massilisest rahatrükist, leiab Zeman, et energiakriisi põhjuseks on roheline fanatism.

„Kas me kutsume seda roheliseks kokkuleppeks (Green Deal) või ükskõik milleks. Mina kahjuks ei näe enam seda aega, mil selgub, kuhu see rohehullus meid viinud on. Sisepõlemismootoriga autode kaotamine toob kaasa palju nõudlikumad elektriautod. Kõige rohkem elektrit hakkavad tarbima lühikese sõiduulatusega kallid elektrisõidukid,“ rääkis Zeman möödunud nädalal Tšehhi suursaadikutele esinedes.

Zeman mainis Saksamaa plaani sulgeda oma viimased kolm tuumaelektrijaama, seda samaaegselt söeelektrijaamadega. Zemani sõnul on ilmselge, et energiatootmise pidev vähendamine toob kaasa elektrihinna tõusu, samuti energiatoorme hinna tõusu.

Zemani sõnul tuleks rohepöörde asemel edendada suveräänset välispoliitikat. Ta peab ülioluliseks, et Euroopa Liidus jääks välispoliitikat puudutavate otsuste osas kehtima ühehäälsuse põhimõte. Samuti peab ta tähtsaks Visegradi neliku koostööd. Tänu sellele suudeti näiteks mõned aastat tagasi seista vastu EL-i poolt peale surutud kohustuslikule migrantide laialijagamisüsteemile.

Ukraina sõjast rääkides mainis Zeman, et Venemaa ilmselt eeldas lääneriikide ja NATO kapituleerumist nii, nagu nad on teinud seda varem. Päris samamoodi seekord siiski ei läinud. Zeman toetab relvade andmist Ukrainale ja Ukraina põgenike vastuvõtmist Tšehhi.

Allikas: Remix News