Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Teadlane soovitab elektri tootmisel põlevkivi au sees hoida, liberaalidest poliitikud eelistavad rohepööret

-
30.08.2022
Auveres on järgmine kobarkäkk. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Viimased uudised näitavad, et poliitikud on endiselt täitmas neile ettesöödetud kliimavõitluse kohustusi, samas kui teadlased soovitavad lihtsalt odavat elektrit toota.

Riigikogu majanduskomisjon käsitles erakorralisel istungil seaduseelnõu, mis seab eesmärgi, et 2030. aastaks peaks kogu Eestis tarbitav elektrienergia pärinema taastuvatest allikatest; komisjoni esimehe Kristen Michali sõnul muudetakse energiamajanduse korralduse seadust.

Michali sõnul on vaja võrkude arendust, salvestusvõimsusi, teadlikku tarbimise juhtimist ning vastuseid, millised komponendid veel meie energiasõltumatust tagavad.

Samas kõlavad hääled, et põlevkivist nii lihtsameelselt ei loobutaks.

Energia defitsiidi tingimustes hoolitseb iga riik esmajoones enda varustuskindluse tagamise eest ja Eesti peab hea seisma selle eest, et saaksime kriisiolukorras iseseisvalt hakkama, rõhutas Tallinna Tehnikaülikooli energiatehnoloogia professor Alar Konist Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni energiakriisi teemalisel seminaril.

“Mina suurendaksin ja väärtustaksin põlevkivi rolli. Täna on põlevkivi parim võimalik variant tootmisvõimsuse ja energiajulgeoleku tagamiseks. Võiksime vabalt ehitada elektrienergia tootmiseks kuni kolm plokki juurde, kuid seda koos CO2 püüdmise võimekusega – panustada tuleb kogu väärtusahelasse. Näen põlevkivil väga suurt perspektiivi,” lausus Alar Konist.

Tema sõnul on Nord Pooli elektribörs disainitud niinimetatud headeks aegadeks ja praegune olukord on välja toonud süsteemi nõrgad kohad, mis vajavad kiiremas korras kaasajastamist. “Nord Pooli börs on tarbijaid pikka aega hästi teeninud, kuid soodsad hinnad viisid meid mugavustsooni. Lootsime, et see süsteem toimib aegade lõpuni, kuid hinnapoliitika ei ole soosinud investeeringuid uutesse reguleeritavatesse võimsustesse. Ilmselt on meil seetõttu ehitamata jäänud ka LNG terminal,” selgitas Alar Konist. “Börs vajab ulatuslikku reformimist, vastasel juhul on mõistlik sealt lahkuda. Tehnilist probleemi ma ei näe, sest Euroopa Liidus on kõik poliitiliste kokkulepete küsimus. Samuti võiks USA eeskujul Eestisse luua Energiaministeeriumi (DOE), kes kogu süsteemi toimimise eest hoolitseb ja vastutab.” (BNS)