Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme intervjuus Vikerraadiole: Elektrit saaks inimestele ja ettevõtetele müüa otse ja hinnaga 25 eurot MWh

-
30.08.2022
Laadime sisu...

EKRE esimees Martin Helme leiab, et Eesti peaks praeguste kõrgete energiahindade tõttu ehitama juurde ühe põlevkivielektrijaama ning Eesti Energia peaks inimestele ja ettevõtetele müüma elektrit otse ja hinnaga 25 eurot MWh.

Lühemas perspektiivis nimetas Helme vajalikuks, et Eesti Energia lahkuks elektribörsilt Nord Pool ja müüks elektrit otse nii inimestele kui ka ettevõtetele.

“Ja seda omahinnaga. Eesti Energia omanik ehk rahandusminister ütleb, mis hinnaga. Ja kui see tähendab kahjumit, siis tähendab see kahjumit. Teiseks, senikaua kui CO2 komponent on elektri hinnas, ei saagi see palju odavamaks minna. CO2 komponent tuleb välja võtta ja ka see on valitsuse otsus. Valitsus seda muidugi teha ei taha, sest nemad müüvad CO2 kvooti ja teenivad nii eelarvetulu,” sõnas Helme Vikerraadio saates Uudis+.

Järgmisena tuleks Helme sõnul Eesti valitsusel välja öelda, et teatud hetkedel piiratakse elektri müüki Lätti ja Leetu. Väide, nagu piiraks Läti siis vastu gaasitarneid Eestisse, pole Helme sõnul tõsiseltvõetav. “Meie toodame elektrit, Läti gaasi ei tooda. See on meie enda gaas nende hoidlates.”

EKRE esimehe sõnul peab Eesti kindlasti juhitavaid tootmisvõimsusi juurde rajama. “Me peame ehitama juurde veel ühe põlevkivijaama. Ja peame kohe hakkama tegelema ka tuumajaama ehitamisega. Mis aitaks poolteist korda praegusi tipuvõimsusi katta ja oleks järgmise kümnendi alguses olemas.”

Helme hinnangul oleks Eesti inimestele taskukohane elektri hind 25 eurot MWh.

Helme väitel müüs Eesti Energia veel mõned aastad tagasi sellise hinnaga elektrit ja kindlasti ei teinud nad seda alla omahinna. “Ütleme, et elektri omahind on isegi kusagil 200 euro kanti MWh ja selle sees on ka CO2 komponent. Aga see ei ole ikkagi 400 või 4000 eurot. Meil ei ole energeetikas turumajandust. Meil on loomulikud monopolid. Veel mõned aastad tagasi olid meil seetõttu reguleeritud hinnad ja selles pole midagi kommunistlikku. Me ei lase lihtsalt monopolidel märatseda. Praegu nad märatsevad, sest turg ei toimi.”

Helme lisas, et oluline on ka see, et Eesti Energia ei plaaniks remonditöid ajale, kui tarbimine on suur. Eriti talvel.

Kuula kogu intervjuud Vikerraadiost!