Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Populaarsustabel: EKRE tõuseb, Reformierakond ja Kaja Kallase teine valitsus vajuvad

-
31.08.2022
EKRE seisab Eesti rahva eest.
© UU

Erakondade reitingutabelis kaotas Reformierakond viimase nädalaga veidi toetust, samal ajal on teist kohta hoidva Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetusnäitaja augustis tõusnud.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,5 protsenti EKRE-t, 21,8 protsenti ja Keskerakonda 16,3 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus on ühe protsendipunkti võrra madalam kui nädal tagasi. EKRE toetus on praegu kahe protsendipunkti võrra kõrgem kui augusti alguses ning kahte kõige populaarsemat erakonda lahutab praegu 11,7 protsendipunkti. Keskerakonna toetus on viimased neli nädalat püsinud 16 protsendi juures.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 9,1 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 8,3 protsendiga ning Isamaa 8 protsendiga. Kolm järgmist erakonda on viimastel nädalatel omavahel pidevalt reitingutabelis kohti vahetanud ning viimaste tulemuste põhjal on Eesti 200 taas möödunud Isamaast ja SDE-st ning on praegu populaarsuselt neljandal kohal.

Parempoolseid on olnud võimalik küsitluses valida ainult viimasel nädalal ning seega kajastub uue erakonna toetus koondtulemustes alles kolme nädala pärast. Ühe nädala tulemuste põhjal on Parempoolsete toetus praegu 0,9 protsenti.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 49,8 protsenti ja opositsioonierakondi 38,1 protsenti vastajatest. Esimest korda pärast Kaja Kallase teise valitsuse ametisse astumist jääb koalitsioonierakondade summaarne toetus allapoole 50 protsendi piiri.

Tartu Ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul on Reformierakonna suhteline toetus viimastel nädalatel kergelt üles ja alla kõikudes püsinud 35 protsendi all. “Absoluutarvudes me pigem näeme aga seda, et oravate toetajate read on suve jooksul aeglaselt vähenenud ning nende suhteline toetus on püsinus keskeltläbi muutumatuna pigem selle pärast, et mõnevõrra on kasvanud ka eelistuseta valijate osakaal,” rääkis Mölder.

Teisel ja kolmandal kohal oleva EKRE ja Keskerakonna toetuste vahe on viimastel nädalatel märkimisväärselt kasvanud. “Alates Kallase teise valitsuse ametisse astumisest on EKRE toetus kasvanud umbes kaks ja pool protsendipunkti, samas kui Keskerakonna toetus on olnud lauges languses. Hetkel on nende kahe erakonna toetuste vahe viis ja pool protsendipunkti,” märkis Mölder. (BNS)