Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

1. september: valitsuse vastu streiki kavandavaid õpetajaid ähvardab vaesumine

-
01.09.2022
Koolimaja

Tänavune tarkusepäev on väliselt küll pidulik, kuid tööle asuvad õpetajad hauvad peas streigimõtteid, sest nad pole valitsusega sugugi rahul.

Eesti õpetajaid ühendav Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) on kutsunud haridus- ja teadusministri Tõnis Lukase palgaläbirääkimistele, et hoida ära sügisel ähvardav õpetajate streik. Nõnda võib minister küll täna pidulikke kõnesid pidada, kuid tema pea kohal ripub murekirves.

Postimees vahendab, et EHL-i juhi Reemo Voltri sõnul on streigi vältimise eelduseks õpetajate töötasu tõstmine teiste kõrgharitud spetsialistide palgaga võrdseks.

Voltri sõnul on õpetajate palk jäänud aastaid oluliselt alla nii hinnatõusule kui üldisele kiirele palgakasvule ja reaalse ostujõu poolest Eesti õpetajad vaesuvad.

EHL-i esimehe sõnul vajab olukord kiiret lahendust valitsuse tasandil, sest koolide õpetajatest tühjaksjooksmine mõjutab kõiki eluvaldkondi.

EHL-i mais läbiviidud uuringu kohaselt on 92 protsenti Eesti õpetajatest kogenud tööl läbipõlemist ning ligi 60 protsenti kaalunud väikese palga ja ülekoormuse tõttu töölt äraminekut. „Rahuldavaks töötasuks märkis enim vastanuid palga alates 2000 eurost, mis vastab Eesti kõrgharidusega töötajate keskmisele. Täna on õpetaja palk aga ainult 1412 eurot,“ selgitas Voltri.