Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Martin Helme: Valitsuse reaalsusest irdunud energiapoliitika viib katastroofini!

-
01.09.2022
Laadime sisu...

Selle asemel et elektri hind lihtsate sammude abil alla tuua, viib praegune valitsus ellu energiapoliitikat, mis helge tuleviku asemel viib meid pimedasse keskaega, ütles EKRE esimees Martin Helme Riigikogus istungil, kus arutati valitsuse plaani minna aastaks 2030 üle minna taastuvenergiale.

Martin Helme sõnavõtt:

Tänane kriis on pikalt planeeritud poliitiliste utoopiate elluviimise tulemus. Tänane kriis ongi sellesama taastuvenergiavõimsuste suurendamise ja fossiilkütuste ja tuumakütuse turult välja tõrjumise tulemus. Kõik me saame aru, et Ukraina sõda ja Venemaa geostrateegilised mängud veelgi võimendavad seda halba trendi, aga ta ainult võimendab seda. Energiakriisi juurpõhjus on absurdne, ebareaalne, majanduslikult mitte mingil juhul toimiv ja tehnoloogiliselt mitte kaetav rohepööre. Tänane kriis, kui me teeme selle seaduse järgi, mis siin praegu meil on, siis me teeme veel rohkem seda, mis on tänase kriisi toonud. Meil on vähem elektrit, see on halvemini kättesaadav, halvema kvaliteediga, kõigub rohkem ja ta on kindlasti korduvalt kallim. Jutud sellest, et tuuleenergia maksab 30–40 eurot, on võimalik ainult sellisel juhul, kui me valetame iseendale ja avalikkusele, et selle energia hind ongi ainult selle tuuliku püstitamise kulu. Ei ole, selle hind, nagu me oleme siin rääkinud, on võrguinvesteeringud, akuinvesteeringud, stabiliseerimisinvesteeringuid. Need on kümnetes miljardites. Selle hind, tuule hind on mitusada eurot megavati kohta vähemalt. Kusjuures jutt sellest, et põlevkivi omahind on 150 eurot, on täielik jama. Sellest 150 eurost võtke kohe välja CO2 hind ja siis ei ole ikka veel, 50 eurot ei ole ka päris aus jutt, see on kaugelt-kaugelt üleblufitud.

Arusaamatuks jääb see jutt, et meil on olemas mingid õiged päikesepargid ja mingid valed päikesepargid. Peab kallile ministrile meelde tuletama, et see on ikkagi meie enda Riigikogu poolt ja valitsuse poolt vastu võetud seadus, mis lõi tingimused päikeseparkide tegemiseks, ja selle seaduse augu kirjutasid ametnikud ja sotsid rõõmuga sisse seadusesse, mis võimaldas subsiidiume saada. Aga ups! – mitte ainult sotsid ei saanud sellest teada, vaid väga paljud inimesed, ja nüüd tuleb välja, et liiga palju on neid päikeseparke, kes tahavad subsiidiume ja kogu võrk ei kanna seda välja. Liivi tuulepark – meil räägitakse tuulepark, meretuulepark, maismaatuulepargid – Liivi tuulepark, millest meil räägitakse, mille ehitamise hind, räägivad 2 [miljardit], 2,5 miljardit kataks ära umbes veerandi meie vajadustest. Veerandi! 2,5 miljardit katab ära veerandi. Mõtleme siis, millistest summadest me räägime, kui me räägime mingitest roheenergiainvesteeringutest, ja millisest ühiku hinnast me räägime, kui me räägime nendest investeeringutest, lisaks võrguinvesteeringud, kõik muud asjad.

Mul on tunne, et inimesed ei adu neid numbreid. Me räägime 10 teravatist, mis on Eesti vajadused, ja siis me räägime mingitest väikestest põllu peal olevatest päikeseparkidest, mis justkui ongi lahendus. See on nii irreaalne, see on nii kaugel reaalsusest. See on nii absurdne jutt, et ma ei saa aru, kuidas täiskasvanud inimesed, terved ministeeriumid, terve valitsus saab seda juttu rääkida. See, mida meile ehitatakse, on täielik katastroof. Tulevik ei ole mitte üleminek fossiilenergiat mingisugusele taastuvenergiale. Kui me seda teed jätkame, mida see seadus meile siia toob, on tulevik üleminek energialt pimedasse keskaega, kus kellelgi ei ole mingit energiat, mingit tootmist ei ole, mitte midagi. Külanaised pesevad oja ääres pesu, pekstes seda vastu kive.

Vot see on meie tulevik. Ajaliselt ei ole võimalik ehitada neid võimsusi, rahaliselt ei ole võimalik ehitada neid võimsusi, tehniliselt ei ole võimalik ehitada neid võimsusi. Ja kõige suurem küsimus jääb vastamata: aga miks me sellega üldse tegeleme? Ehitame juurde veel ühe põlevkivijaama – odav, stabiilne ja meil on tehnoloogia olemas, meie oma varustuskindlus, meie oma tooraine, meie oma oskusteave ja sõidame sellega nii kaua, kui vaja on. Sõidame sellega senikaua, kuni meil on olemas uued tehnoloogiad, seesama neljanda põlvkonna tuumajaam. Seda on vaja meile, aga seda ei taha tänane valitsus üldse teha.

Nii et meil on tegelikult olemas lihtsad, odavad, toimivad lahendused, aga nende poole me ei vaata, sellepärast et mingisugune uus religioon, hullumeelne, fanaatiline uus religioon ütleb, et meil on vaja roheenergiat. Kusjuures see ei ole isegi keskkonnasäästlik. Mis saab nendest päikesepaneelidest? Muide, iga inimene, kes ütleb, et ta on suur loodusesõber, sellepärast et ta toetab päikesepaneele, on suutnud ennast täielikult välja lülitada päris maailmast. Sellepärast, et päikesepaneelid tulevad sellest, et Aafrikas Kongos kaevandavad lapsorjad mingit maavara, keskmine kaevuri vanus on 12 aastat ja keskmine kaevuri eluiga on 20 aastat, sest see on nii mürgine tegevus. Kõik, kes panevad päikesepaneele üles, toetavad lapsorjatööjõudu Aafrikas. Mis nendest paneelidest pärast saab? Selle utiliseerimiskulu ei ole üldse selle elektri hinna sees. Mis saab nendest tuulikutest, mille hinda ei ole üldse selle elektri hinna sees, kuhu neid pannakse? Keegi ei tea, keegi ei ütle. Aga muudkui marsime edasi, meie usume helgesse tulevikku.

Meie ka usume, meie erakond usub ka helgesse tulevikku, meil on selleks isegi lihtsad lahendused – väga lihtsad, väga toimivad, vaja ainult poliitilist tahet, seda, mida teil pidavat päris palju olema. Börsilt välja, CO2 komponendiga kauplemine lõpetada, senikaua kuni see hakkab mingilgi moel loomulik olema. Ja vaja on ehitada uus põlevkivijaam ja tulevikus uus tuumajaam.