Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EL-i liikmesriikidelt vetoõigust ära võtta soovitav Olaf Scholz elab endiselt maailmas, mida enam ei eksisteeri

-
01.09.2022
Sakslastel kantsleritega ei vea. Olaf Scholz.
© Scanpix

29. augustil pidas Saksamaa kantsler Olaf Scholz Praha Karli Ülikoolis kõne, milles rääkis vajadusest reformida Euroopa Liitu, rõhutades, kui oluline on luua mehhanism, mis seob EL-i toetuste saamise nn õigusriigi põhimõtete järgimisega. Ühtlasi tuleks tema meelest loobuda ühehäälsuse põhimõttest.

Scholz tegeleb seega liikmesriikidelt vetoõiguse kaotamise propageerimisega. Vetoõigusest loobumine oleks väga suureks ohuks kõigile väiksematele liikmesriikidele, eriti aga Ungarile ja Poolale, kes on sattunud EL-i surve alla seoses LGBT ideoloogia, migratsioonikvootide, maksu- ja energiapoliitikaga. Vetoõiguse kaotamist ei poolda aga ka näiteks Taani ja Austria.

Poolakast europarlamendi liige Zbigniew Kuźmiuk ütles Scholzi kõnet kommenteerides, et Saksamaa elab endiselt maailmas, mida enam ei eksisteeri. Ta viitas asjaolule, et Venemaa sõda Ukraina vastu kujutas endast Berliini jaoks pöördepunkti. Sellest hetkest alates on Saksamaa kaotanud järk-järgult oma juhtpositsiooni EL-is, seda ka moraalses mõttes.

Põhjuseks on suuresti muidugi Saksamaa sõltuvus Venemaa energiast. „Ma arvan, et Scholz teab seda. Ent ta üritab joosta edasi ning unistab endiselt föderaalsest Euroopast, mida juhib Saksamaa,“ ütles Kuźmiuk. Tema sõnul ei ole aga Saksamaa juhitud Euroopa enam reaalne. Sakslased kaotavad jätkuvalt oma tähtsust, sest „nende tegevus seoses Ukraina sõjaga on selgelt näidanud, kuidas nad ei ole enam võimelised olema juhtival positsioonil“.

„Ei saa ju olla, et Saksamaa, kes põhjustas selle sõja, tegeledes Putini toitmisega, üritab nüüd nügida rahu sõlmimist Ukraina arvelt ja selleks, et taastada ärisuhted Venemaaga. Euroopa ei lepi sellega enam. Ma arvan, et Kesk- ja Ida-Euroopa riigid Poola juhtimisel blokeerivad sellised algatused,“ ütles Kuźmiuk.

Allikas: Remix News