Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uuring näitas tuuleturbiinide ohtlikkust

-
01.09.2022
ÜRO raporti üks nõrku külgi on üleminek taastuvenergiale, mis maailma mastaabis on utoopia.
© UU

Kuigi andmeid tuuleturbiinide õnnetuste kohta on vähe, näitavad mõned uuringud, et need on tegelikult üsna ohtlikud. Selle tunnistuseks oli veebruaris Oregonis toimunud katastroofiline tuuleturbiini avarii.

Ajalehe The Oregonian hiljutises raportis kirjeldati, kuidas õnnetus juhtus: pärast seda, kui see aja jooksul aeglaselt lagunes, tuli üks tuuleturbiini kolmest pöörlevast labast lahti ja paiskus taevasse.

Selle kaal oli väljaande kirjelduse kohaselt “neli Toyota Camryt” ja see oli 11-korruselise hoone kõrgune. See lendas “jalgpalliväljaku täispikkuses”, tabades lõpuks maad, tekitades nelja jala sügavuse vao.

Kohalikud teatasid 15-aastaselt turbiinilt aja jooksul kukkunud erinevatest osadest, sealhulgas erinevatest suurtest poltidest.

Juhtum pani lõpuks tegutsema turbiinide omaniku Portland General Electricu, sulgedes Oregoni ühes suurimas tuulepargis testimiseks kõik 217 turbiini, vahendas The Oregonian.

Maaomanikud on sellistest probleemidest teatanud peaaegu kümme aastat. Ajalehe The Oregonian analüüs näitas, et see viimane tuulikulaba juhtum on osa laiemast hooldusprobleemide hulgast, millest PGE ei ole teatanud ega lahendanud.

Turbiinidelt on maha kukkunud erinevad komponendid, mis võivad potentsiaalselt kahjustada kõiki, kes juhtuvad nende all seisma, selgus analüüsist. Samuti jäävad hooldusprobleemid sageli kuude kaupa lahendamata, turbiiniõli lekked kujutavad endast tõsist tuleohtu ja turbiinid toodavad vananedes vähem energiat.

Ajalehe The Oregonia teatel viitavad eksperdid, et tuuleparkidele antavad suured valitsuse toetused on mõeldud ainult uuemate seadmete jaoks, mis sunnib operaatoreid vältima vajaliku hoolduse pakkumist vanematele seadmetele, mis enam toetustele ei kvalifitseeru.

“Kui kavatseme üle minna puhtale energiale, peavad nende projektide nõuetekohase juhtimise eest vastutama kommunaalettevõtted,” ütles osariigi kodanike kommunaalameti intressimaksjate advokaat Bob Jenks ajalehele The Oregonian.

Kuigi andmed tuulikuõnnetuste ja hukkunute kohta on endiselt napid, viitavad märgid sellele, et tuuliku remont võib olla üsna ohtlik.

2017. aastal ajakirjas Institute of Electrical and Electronics Engineers Systems Journal avaldatud andmekaeve uuring leidis erinevaid seoseid tuuleturbiinide vananemise ning vigastusi ja surma põhjustanud õnnetuste vahel.

Samamoodi leidis Forbesi 2013. aasta aruanne pealkirjaga “Unustage kotkasurmad, tuuleturbiinid tapavad inimesi” jahmatavaid seoseid.

See näib olevat vasakpoolsete lemmikute ebausaldusväärsete taastuvenergiaallikate puhul tavaline probleem. Lisaks tuuleturbiinidele võivad päikesepaneelid olla tõsiselt ohtlikud.

Tööohutuse ja töötervishoiu ameti andmetel puutuvad päikeseenergia töötajad regulaarselt kokku paljude tõsiste ohtudega. See hõlmab kaarevälgatuse põletusi, plahvatusohtu, elektrilööki, kukkumisi ja termilise põletuse ohte.

The Conversationi andmetel kasvas 2020. aastal järsult leekidesse plahvatanud päikesepaneelide (millest paljud on paigaldatud majade ülaossa) arv. Kolmekuulise ajavahemiku jooksul põhjustasid Austraalia Uus-Lõuna-Walesi piirkonnas päikesepaneelid kuni 30 tulekahju.

Seda kõike energiaallikate jaoks, mis on selle ebausaldusväärsuse tõttu aidanud kaasa energiahindade hüppeliselt tõusule.