Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

The Telegraph: energiakriisis Suurbritannas levib üleskutse energiaarvete mitte maksmiseks

-
03.09.2022
Omad elektriliinid kiratsevad, aga see-eest saime Utah`s ja Jordaanias ära käia. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Suurbritannias on energiakriisi tõttu makseraskustesse sattunud veelgi suurem hulk eluasemeüürnikke kui koroonapandeemia ajal. Centre for Economics & Business Research andmetel ei suuda sel aastal üüri tasuda kümnest üürnikust pea üks, mis tähendab et 407 000 perekonda võib oodata ees kodutuks jäämine. Seda on 97 000 perekonda ehk 31% rohkem kui pandeemia esimesel aastal.

2020. aastaga võrreldes on praegu peamiseks probleemiks suur hinnatõus ja vähenenud sissetulek, samuti olid valitsuse toetused 2020. aastal suuremad kui praegu. 2022. aasta juunis oli reaalpalk Suurbritannias langenud aastatagusega võrreldes 3%, üürihinnad on aga tõusnud 16,2%.

Kuna üürnikud ei suuda maksta üüri, kasvavad hoogsalt ka nende võlad. 2021. aasta oktoobri ja 2022. aasta juuni vahelisel perioodil kasvas keskmine üürivõlg kolmandiku võrra.

Inimesed maksavad sageli enne ära oma teised laenud ning ostavad lastele süüa. Üüriraha on tihti viimasel kohal. Kinnisvaraspetsialist Gurdip Singhi sõnul jäetakse üür maksmata, kuna puuduvad kiired otsesed tagajärjed. Majaomanik saab esitada esimese hoiatuse kahe kuu üüri maksmata jätmise järel ning kohtusse mineku korral kipuvad kohtuprosessid venima. Sageli ei hakkagi paljud majaomanikud niivõrd keeruliste protsesside tõttu võlglasi taga ajama.

Spetsialistid kutsuvad valitsust üles üürnike rohkem toetama. „Üürnikud elavad sageli ka halvemini soojustatud majades, mis tähendab, et nende energiaarved on tavalisest veelgi suuremad,“ ütles Dan Wilson Craw üürnikke juriidilise abiga toetavast ettevõttest Generation Rent.

Valitsus on lubanud tulla välja 37 miljardi naela suuruse abipaketiga, samas levib Suurbritannias üleskutse energiaarvete mitte maksmiseks. Käivitatud on allkirjade korjamise kampaania „Don’t pay UK“, millele on praeguse seisuga andnud allkirja 140 000 inimest.

Allikas: The Telegraph