Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ka faktikontroll vajab faktikontrolli

-
04.09.2022
Delfi
© UU

Eesti Päevalehe, Delfi ja Eesti Väitlusseltsi koostöös ilmuv Faktikontrolli rubriik on leidnud endale tänuväärse „koostööpartneri“ Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna näol, sest üle ühe üritab ise pidevalt valeinfot levitav Delfi kahtluse alla seada just EKRE poliitikute väiteid.

Seejuures on iseloomulik, et kui mingi väide on isegi õige, tuleb hinnanguks „eksitav“ või „pigem vale“ või eriti huvitava hinnanguna fakti kohta „nii ja naa“.

Viimati kontrolliti Martin Helme väidet, et poole aastaga on Eesti rahvastiku tasakaal langenud sinna, kus ta oli Nõukogude okupatsiooni lõpus. Ja ega selle arutluse käigus jõutudki puile ega maile.

Eelmisel korral tuli tunnistada, et Martin Helmel oli nii Suure Vallrahu kui ka jääkarude populatsiooni osas õigus selles, et nende olukord on parem kui varem. Samas peeti vajalikuks kohe lisada, et mõlemale on kliimamuutus suureks ohuks ning eriti jääkarude puhul on populatsiooni tõusu põhjuseks teadlaste sõnul mitte kliimamuutuste puudumine, vaid üleküttimise lõpetamine. Kuigi fakt jääb faktiks, anti toona hinnanguks ikkagi „eksitav“.

Pole liigne lisada, et ajakirjandus, sealhulgas Delfi, avaldavad pidevalt kallutatud, ebatäpset ja eksitavat infot, pahatihti ka suisa valet kuni selleni välja, et kuulutatakse surnuks vale inimene. Kuid kas keegi saaks teha ka faktikontrollile faktikontrolli?