Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kalle Grünthal: “Valitsus on kuritegeliku elektrimaffia tegevusele andnud oma heakskiidu”

-
05.09.2022
Kalle Grünthal

Elekter on teatavasti üks paganama ohtlik värk, kui lähed näppima, siis võid saada sellise siraka, et sussid püsti. Ohutusnõuded oli eriti karmid nõukogude ajal, kus peaaegu iga vähegi kangemat kraami edasikandva posti alaosas oli plekist silt: „Ära roni, tapab!“.

Aeg on edasi läinud, ning ohutusreeglid „Ära roni, tapab“ on omaks võtnud ka elektri põhivõrke haldav Eesti riigile kuuluv ettevõte Elering AS.

Asi nimelt selles, et üks kodusel viisil jõest hüdroenergiat tootev majapidamine taotles Eleringilt uut lepingut, suurendamaks elektritootmise lisavõimsust kolm kilovatti. Lepingu suurendamise taotlemiseks oli aga oluline põhjus, sest kui energia tootmine ületab lepingus näidatud suurust võivad järgneda trahvid ning ka lepingu lõpetamine. Samas tekib see lisavõimsus selles majapidamises vaid kevadise suurvee ajal, kui veetase ületab märgatavalt nominaali ning see kestab parimal juhul vaid ühe nädala, või kuu aastas.

Et asi oleks arusaadavam, selgituseks niipalju, et sellise koguse elektrienergiat toodab üks kehvemat sorti elektrigeneraator, mida igaüks võib endale kauplusest soetada.

Elering oli muidugi lepingu muutmisega lahkesti nõus, sest Eesti on ju taastuvenergiale täielikuks üleminekuks seadnud väga ambitsioonikad eesmärgid.  Vaid seitse aastat. Täpselt nagu omal ajal  Leninini algatusel  koostatud Nõukogude Liidu GOELRO plaan rahvamajanduse taastamiseks ja arendamiseks ning mille märksõnad olid „Kommunism on nõukogude võim pluss kogu riigi elektrifitseerimine“.

Eleringi lahkel lubamisel lepingu muutmiseks oli aga üks väike konks. Oma vastuses selgitas Elering, et lepingu muutmiseks on maakonnas vaja suurendada piirkonnaalajaamas tootmise suunalist võimsust põhivõrgu suunal ning Eleringi esialgsetel andmetel on nende tööde maksumus suurusjärgus 24 704 000 eurot käibemaksuta.

Jah lugesite õigesti, see ei ole trükiviga. Kordan üle. Kakskümmend neli miljonit seitsesada neli tuhat eurot ilma käibemaksuta!

See pole aga veel kõik. Lisaks märgib Elering, et vastavalt hinnakirjale on liitumistaotluse menetlustasu vaid 1600 eurot.

Mida sellest Eleringi vastusest järeldada?

Väiketoojatele antakse selge sõnum: ÄRA RONI korporatsioonide mängumaale, see TAPAB!

Kõige eelneva põhjal pole enam mingitki kahtlust, et Kaja Kallase valitsus ja tema käpikust majandusminister Riina Sikkut on andnud täieliku heakskiidu kuritegeliku elektrimaffia tegevusele.

Kalle Grünthal,
Riigikogu liige (EKRE)