Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopa Komisjon kavandab sõjakommunismi

-
05.09.2022
Euroopa Komisjoni
© Scanpix

Brüsselil on plaan tulla välja seadustega, mis sunnivad ettevõtteid eriolukorra, nt pandeemia korral hoidma oma laovarusid ja katkestama tarnelepinguid.

Financial Timesi andmetel oleks Euroopa Komisjonil seaduse vastuvõtmisel väga suur tegutsemisruum hädaolukorra väljakuulutamiseks ja sekkumismeetmete kehtestamiseks, seda eesmärgiga tagada toodete olemasolu teatud segmentides.

Ettevõtjad on plaani suhtes siiski kriitilised. „Kui ettepanek sellisel interventsionistlikul moel ellu viiakse, siis on see väga muret tekitav,“ üles Euroopa tööandjate konföderatsiooni BusinessEurope direktor Mrtynas Barysas. „Sellega võidakse kohustada liikmesriike rikkuma lepinguõigust, võidakse nõuda ettevõtetelt tundliku äriteabe avaldamist ja varundatud toodete laialijagamist või dikteeritakse tootmist ükskõik millise kriisi korral viisil, nagu näeb ette Euroopa Komisjon,“ lisas Barysas.

Kõige murelikumad ongi ettevõtted nn prioriteetseks peetavate tellimuste pärast, millega Brüssel võib hakata firmadele ette kirjutama, mida nad peavad tootma ja kellele võivad oma tooteid müüa, mis päris kindlasti toob endaga seniste lepingute rikkumise ja katkestamise.

Barysase sõnul on ettevõtted nõus mehhanismiga, mis aitaks ennetada sarnaseid tarnehäireid, nagu tekkisid koroonapandeemia ajal, nt olukorras, kus mõned liikmesriigid sulgevad oma piirid ja piiravad eksporti. Kuid põhimõtteliselt peavad firmad esitatud plaani siiski liigselt sekkuvaks.

Ka Euroopa Komisjoni siseselt ei toeta sellist plaani mitte kõik. „Plaani algne idee oli ennetada ühisturu killustumise riski suure kriisi korral. Nüüd on sellest aga saanud plaanimajanduse idee, millega loodetakse sirutada kombitsad ülemaailmsete tarneahelate kallale, et neid kontrollida,“ ütles üks komisjoni ametnik.

Eelnõu kohaselt tuleb komisjonil liikmesriikidega konsulteerides anda kõigepealt märku võimaliku hädaolukorra lähenemisest, misjärel on komisjonil õigus nõuda ettevõtetelt andmeid nende tarneahelate ja äriplaanide kohta. Liikmesriikide nõusoleku korral saaks komisjon volitused turu otseseks suunamiseks ja teatud kauba viivitamatuks hankimiseks, mille mitte täitmise eest on ette nähtud trahvid.

Koroonapandeemia ajal keelas EL näiteks vaktsiiniekspordi ja mitmete liikmesriikide valitsused nõudsid ettevõtetelt näomaskide ja ventilaatorite tootmisele üle minemist. Lisaks on praegu näiteks puudus väetisest, sest kõrged kütuse hinnad vähendanud väetisetootmist kogu EL-is 70%.

Ametnike sõnul tuleb olla järgmiseks kriisiks paremini valmistunud. „Me ei ole teinud nimekirja konkreetsetest toodetest, sest me ei tea, milline võib järgmine kriis olla. Aga ilmselgelt ei räägi me jogurtist. Tegemist peab olema ühisturu majanduse ja ühiskondliku tegevuse jaoks eluliselt vajalike toodetega.“

Allikas: Financial Times