Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

USA-s paljastavad kohtuasjad COVID-19 seotud teemade tsenseerimist riigi nõudel

-
06.09.2022
Koroonahüsteeria oli ka USA-s kõrgel. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

USA valitsusametnikud ja riigiasutused tegid COVID-pandeemia ajal pidevalt koostööd erinevate sotsiaalmeediaplatvormidega, sh Twitteri ja Facebookiga, eesmärgiks tsenseerida COVID-19 seotud teemasid. Teave nimetatud koostöö kohta jõudis avalikkuseni hagi kaudu, millega esitasid maikuus Missouri peaprokurör Erici Schmitt ja Louisiana peaprokurör Jeff Landry.

Avalikkuseni peaks lähiajal jõudma veel terve hulk kohtuasjaga seotud dokumente, kuid juba praegu on avalikustatud kirjavahetus sotsiaalmeediaplatvormide esindajate ja USA sisejulgeoleku ministeeriumi, haiguste kontrolli keskuse (CDC), riikliku allergia ja nakkushaiguste instituudi, peakirurgi ameti ja küberturvalisuse ja infrastruktuuri kaitse agentuuri 45 ametniku vahel.

Kõik nimetatud ametnikud suhtlesid sotsiaalmeediaplatvormidega sellistel teemadel nagu COVID-19-ga seotud nn valeinfo, mille summutamiseks kasutati tsensuuri. Hagi esitanud peaprokuröride sõnul on ilmnenud, et nn tsensuuriamet on väga suur, sinna kuuluvad Valge Maja ametnikud, aga ka terve rida teiste riiklike agentuuride ja asutuste ametnikke (lisaks eespool nimetatule nt FBI, siseministeerium, rahandusministeerium jt).

Kohtuasjas avalikuks tulnud e-kirjade hulgas on näiteks kiri Facebooki kõrgelt ametiisikult peakirurgile: „Ma tean, et meie meeskonnad kohtusid täna selleks, et paremini mõista, mida ootab meilt Valge Maja valeinfo osas.“

Seesama Facebooki töötaja saatis lisaks ka kirja USA tervishoiu- ja sotsiaalministeeriumile: „Tänan veel kord, et leidsite tänaseks kohtumiseks aega.“ Järgneb kirjeldus meetmetest, mida Facebook rakendab COVID-19 seotud valeinfo summutamiseks, nt lehekülgede ja kasutajate massiline eemaldamine.

Twitteri esindajatel oli lepitud kokku kohtumine Valge Maja ametnikega ka vaktsiine puudutava „valeinfo“ osas.

Mitmel juhul toetus Facebook tsenseerimisel CDC otsustele, sama tegi ka Twitter. CDC tegi ühtlasi ettepaneku Facebooki esindajatele korraldada igakuiseid sisu avalikustamisele eelnevaid kohtumisi, samuti toimusid regulaarsed kohtumised teiste sotsiaalmeediaplatvormide esindajatega, sh ka YouTube’iga.

Üks Valge Maja ametnik võttis Facebookiga ühendust isegi selleks, et FB võtaks maha Anthony Fauci paroodiakonto.

Ilmnenud tõendid kinnitavad juba varasemaid kahtlusi COVID-19 seotud info tsenseerimise kohta sotsiaalmeedias, millega on otseselt seotud USA föderaalvalitsus. „Meta näiteks on avalikustanud, et vähemalt 32 riigiametnikku – teiste seas USA toidu- ja ravimiameti, USA valimiskomisjoni ja Valge Maja kõrged ametnikud – on suhelnud Metaga platvormi sisu modereerimise osas,“ sedastatakse hagis. „YouTube’i andmetel tegeles sellise suhtlusega 11 riigiametnikku, teiste hulgas rahvaloenduse büroo ja Valge Maja.“

Lisaks on samad sotsiaalmeediaplatvormid rangelt tsenseerinud COVID-19 vaktsiinide vastu suunatud kriitikat ja lugusid, mis viitavad, et COVID-19 on pärit Hiina laboritest.

Allikas: The National Pulse