Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kalle Grünthal: miks on 3 KW elektrienergia maksumuseks 24,7 miljonit?

-
06.09.2022
Kalle Grünthal (vasakul)

Mõned päevad tagasi sain ühelt kodusel viisil jõest hüdroelektrienergiat tootvalt ettevõttelt info, et taastuvenergia tootmisele, mida riik kangesti propageerib, on Elering AS poolt veeretatud ette ületamatud takistused.

Nimelt on selle ettevõtja ja Elektrilevi vahel sõlmitud võrguleping, mille kohaselt tohib ettevõtja toota hüdroelektrienergiat, mille lubatud maksimumvõimsus on 30 kW. Lepingu kohaselt ei tohi ettevõtja suurendada tootetava elektrienergia maksimumvõimsust ilma Elektrilevi kirjaliku nõusolekuta.

Käesoleva aasta aprillis sai ettevõtja aga hoiatuskirja Elektrilevilt, kus märgiti, et nende andmetel on ettevõtja 2022. aastal võrku andnud maksimaalselt 32,416 kW elektrienergiat, mis on suurem, kui võrgulepingus kokku lepitud 30 kW.

Ettevõtja, hoolsa kodanikuna nentis, et kui riik juba hoiatab, tuleb kiiresti reageerida. Juba samal kuul läks tema poolt teele taotlus lepingu muutmiseks, suurendamaks toodetava elektrienergia maksimumvõimsust 30 kilovatilt 33 kilovatini. Põhjendades muutmise ettepanekut kevadise veetaseme tõusuga, kus kriitiliselt kõrghetkedel suureneb energia tootmine veidi alla kümne protsendi, ületades vähesel määral lepingus sätestatud lubatud maksimum tootmisvõimsust. Kusjuures seda nn ületootmist esineb aastaringselt väga lühikest aega ja üsna marginaalselt ehk maksimaalselt nädal kuni üks kuu.

Tarkusepäeval, 1. septembri tuli Elektrilevilt vastus, kus paluti  kinnitust Eleringi pakkumisele ning uuriti, kas ettevõtja on nõus tasuma kõikide tehtavate tööde maksumuse, sest Eleringi OÜ esialgsetel andmetel on nende tööde maksumus suurusjärgus 24 704 000 eurot (km-ta).

Ettevõtja pidi seda kirja lugedes endale peaaegu kohvi kurku tõmbama, sest tema sõnul sellist peent inglise huumorit polnud ta ammu lugenud. Jäi mulje, et kellegi katus on korralikult ära sõitnud ja numbritest arusaamisega tõsised probleemid. Aga see pole muidugi tänapäeval häbiasi, kui vaadata, kes meil ministriteks on.

Ettevõtja luges kirja veelkord läbi, aga võta või jäta – tööde maksumus kakskümmend neli miljonit seitsesada neli tuhat eurot ilma käibemaksuta vahtis ikkagi paberilt vastu.

Mis seal ikka, tulin ettevõtjale appi ja esitasin meie minister Riina Sikkutile arupärimise, milles nõudsin, et ta esitaks Elering AS poolt märgitud kõigi tehtavate tööde maksumuse detailse arvestuse, sest Elering kuulub just tema vastutusalasse.

Vastus peab tulema hiljemalt kümne päeva pärast ning tulemusest annan igal juhul teada.

 

Kalle Grünthal, riigikogu liige (EKRE)