Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonna toetus pöördus langusesse, EKRE toetus tõuseb

-
07.09.2022
EKRE lipp
© UU

Kuigi erakondade reitingutabeli kindla liidrina jätkab endiselt Reformierakond, on selle toetus viimase kahe nädalaga pöördunud langusesse, samal ajal aga kasvab teisel kohal oleva Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) populaarsus.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,5 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 22,8 protsenti ja Keskerakonda 16 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus langes nädalaga ühe protsendipunkti võrra ning viimase kahe nädalaga on peaministripartei toetus langenud kahe protsendipunkti võrra. EKRE toetus tõusis nädalaga ühe protsendipunkti võrra ning kaht kõige populaarsemat erakonda lahutab nüüd 9,7 protsendipunkti. Kolmandal kohal oleva Keskerakonna toetus on madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kui Nostat erakondliku eelistuse küsitlustega alustas.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 9,3 protsendiga, Isamaa 8,1 protsendiga ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 7,8 protsendiga. Eesti 200 märtsi algusest kestnud langus on praeguseks peatunud ning Isamaa möödus nädalaga reitingutabelis SDE-st.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 48,4 protsenti ja opositsioonierakondi 38,8 protsenti vastajatest.

Tartu Ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul toob poliitikasügis endaga päris kindlasti kaasa uued tuuled, mis ka erakondade toetustele mõju avaldavad. Samas on Mölderi sõnul praegu veel vara spekuleerida, mis need võiksid olla, kuid esimesi märke võimalikest muutustest on juba näha.

“Üldises plaanis paistab, et valitsuse moodustamise mõju on kõigile asjaosalistele läbi saanud. Reformierakonna toetus on viimased kaks nädalat silmnähtavalt kukkunud ning peatunud on ka Isamaa ja sotsiaaldemokraatide toetuse kasv. Oravad liiguvad hetkel hoogsalt tagasi 30-protsendise reitingu suunas ning Isamaa ja sotside toetus on jäänud hetkel kuhugi kaheksa protsendi juurde. Samas on Eesti 200 oma toetuse languse peatanud ning edestab neid kahte natuke enam kui protsendipunktiga,” märkis Mölder.

Kõige enam on oma positsioone viimastel nädalatel parandanud EKRE. “Rahvuskonservatiivide toetus on kasvanud ligi 23 protsendini. Kui alates Ukraina sõja algusest kaotasid nad mõnevõrra oma positsioone, siis praegu tundub, et erakond on tagasi liikumas tasemele, kus oldi eelmisel sügisel, mil nad korraks olid kõige kõrgema toetusega erakond,” ütles Mölder.

Tema sõnul on samal ajal näha, et Keskerakonna toetus jätkab aeglast langustrendi. “Erakonna nelja nädala keskmine reiting on hetkel kukkunud 16 protsendi peale, mis on kõige madalam tulemus mitte ainult alates eelmistest valimistest, vaid palju pikema aja jooksul. See on hetkel ka märkimisväärselt madalam, kui erakonna viimane madalseis 2011. ja 2015. aasta vahel, mil osade andmete kohaselt langes nende toetus alla 20 protsendi, kuid siiski mitte nii madalale tasemele kui praegu,” lisas Mölder. (BNS)