Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Energeetika asekantsler Timo Tatar: “Martin Helmel oli õigus”

-
07.09.2022
Martin Helme

„Pidin toolilt maha kukkuma, kui kuulasin Vikerraadiost Reporteritundi, kus majandusministeeriumi energeetika asekantsler Timo Tatar ütles Arp Mülleri pinnimise peale välja kaks asja, mis erinevad radikaalselt varasematest juttudest,“ kirjutab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme.

Ta ütles, et Martin Helmel oli õigus ja teiseks, et Eestil on endal piisavalt juhitavaid võimsusi, et ära katta elektri tiputarbimine.

Intervjuu selline:

Arp Müller: Aga kui on külm ilma ja 1700 MW tarbimine ja Olkiluoto 3 ikka pole tööle hakanud?

Timo Tatar: eelolevatel aastatel hakkab elekter ennekõike tulema juhitavatest elektrijaamadest. Tegelikult Eestis on juhitavaid võimsusi rohkem, kui meie tiputarbimine. Ma ei tea, kust see väärarusaam on liikuma läinud, et Eestis oleks hetkel juhitavate võimsuste puudujääke. 1000 MW on tõesti see, mis on Eesti Energiale omanik kohustusena pannud üleval hoida aga ka see tegelikult on väiksem võimsus, mis EE endal olemas on. Tegelikult on Eestis ka päris palju koostootmisjaamu, mis töötavad ka nendel momentidel.

Arp Müller: Kui Martin Helme andis Vikerraadiole intervjuu ja ütles, et Eestis on täielikult elektritootmise võimekus, mis katab ära meie talvise tipu, võime rahulikult lahti ühendada naabritest, siis kõik naersid selle üle. Leidsid, et Helme räägib rumalat juttu. Ministeeriumi asekantslerina, kast teie saate kinnitada, et meil on talvel rohkem reguleeritavat võimekust, kui on meie tiputarbimine. Nii et Helmel oli õigus?

Timo Tatar: Kui faktikontroll teha, siis jah, tootmisvõimsusi on rohkem!

Helme sõnul on selline jutt käima läinud alates peaministrist, jätkates tema endise elukaaslase Eleringi juhiga Taavi Veskimägiga ja iga endast lugupidava tüübiga, kes hullumeelsete hindade pealt räiget tulu koorivad.

„Eks ikka selleks, et põhjendada röögatute hindadega röövimist. Üks vale jälle ribadeks selles “elektrituru” kriisi jutus,“ kommenteeris Helme.

 

Kuula siit:

https://www.err.ee/1608706891/elektri-tipphinna-valtimine-eeldab-koostood-naaberriikidega