Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Päeva sõel (med.): president on pärast kõutsi mudimist ennast tõestamas; Eesti Energia hüüdis hunti; Pentus edutas Rosimannuse või Rosimannus Pentuse; kelle husaar on Hussar; Toomi sõbra nägu löödi üles; kas Postimees ongi nüüd „haige ninasarviku piss?“

-
09.09.2022

Eesti jõudis nädala lõpusirgele väga heas vormis: paistab, et kõik riiklikud institutsioonid funktsioneerivad aina ladusamalt ja inimestes tõstab pead optimism. Märgiks ära mõned seda eriti veenvalt tõestavad sündmused.

ESIMENE. On meeliülendav, et lõpuks on ennast tõestanud presidendi institutsioon. EV presidendi Alar Karise välkkiire reageering „Kaastundeavaldus seoses Tema Majesteedi kuninganna Elizabeth II lahkumisega“ ei jäta selles kahtlustki.

President Alar Karis: „Eesti mälestab Ühendkuningriigi ja Rahvaste Ühenduse väärikuse kandjat, Tema Majesteeti kuninganna Elizabeth II-st, kes mõistis maailma muutumist ja aitas kaasa meie kõigi kujunemisele palju avatumaks.“

Presidendikantselei tegutses operatiivselt, ei ole lahkunud kuninganna nime valesti kirjutanud ja Eesti riigipea nägi kaastundeavaldajate lõputus rivis väärikas välja.

Nagu öeldakse, pole halba heata, ja Suurbritannia rahvaid tabanud lein aitas meil siin Eestis paremini mõista omaenda presidendiinstitutsiooni mõtet ja vajalikkust. Meil on põhjust uhkust tunda.

President Karis käis ka Narvas tankile pühendatud venekeelsel koosolekul, kus esines ise kõnega ja ütles: „Ei ole vaja häbeneda öelda „ma olen venelane“.

No siin küll ei oska seisukohta võtta: Eestis elab mitusada tuhat venelast, ja kui iga nendest hakkaks kõikjal kordama „ma olen venelane“, läheksid kõik ülejäänud lolliks. Karis tõi küll eeskujuks türklasi ja sakslasi, aga ma pole elu sees näinud türklast ega sakslast, kes oleksid korranud „ma olen türklane“ või „ma olen sakslane“. Hiljuti tegi seda küll eestlasi fašismis süüdistanud Filipp Losj, aga tema karjus hoopis „olen juut“. Vaevalt et teised juudid tahaksid kogu aeg korrata „olen juut“ riigis, kuhu saabub aina rohkem moslemeid.

Ega härra Kariski ei läheks vist õhtul Narva promenaadile kuulutama “ma olen eestlane!”, “ma olen eestlane!”. No ei läheks ju!

Härra president, ärge nüüd nii hoogu minge. Või täpsustage siis, mis keeles peaks inimene deklareerima, et ta on venelane – kas vene või eesti keeles? Las keegi kantseleist selgitab teile, et asi on ikka rohkem keeles ja meeles, aga mitte niivõrd rahvuses. Ja et iga venekeelne ei olegi venelane, või te tahate neid kõiki venestada?

TEINE. On teada, et „kontrastne dušš“, kui inimene teeb hommikul veeprotseduure, lastes enda peale dušist kord sooja, kord külma vett, mõjub tervendavalt nii närvisüsteemile kui ka organismile tervikuna. Eile õhtul esines riikliku ETV „Esimeses stuudios“ EKRE esimees Martin Helme, kes tõestas konkreetsete numbrite ja oma tootmistehnoloogia teadmistega, et elektrikriisist võib üsna lihtsal teel jagu saada. “Ma täiesti kindlalt võin väita, et Eestis on võimalik müüa absoluutsele enamusele tarbijatest – ja ma räägin ka ettevõtjatest – elektrit 30 euroga megavatt,” ütles Martin Helme ja lisas, et seda on võimalik teha kiiresti. Hea soe tunne tekkis.

Riiklik Eesti Energia reageeriski kiiresti: ettevõte saatis kohe 21 000 kliendile kirja hoiatusega, et tühistab fikseeritud hinnaga „soodsad“ paketid peatselt ehk 10 kuud ettenähtust varem südatalvel. Inimesed üle Eesti said pärast hinge ja ihu soojendavat Martin Helme selgitust külma vett kaela. Kuid peatselt teatas Eesti Energia, et vabandab eksituse eest. Nii et see oli lihtsalt nali ja tarbijad said jälle mõnuleda soojades veevoogudes ning kiita valitsust selle eest, et nõnda külm kivi on hinge pealt langenud.

KOLMAS. Valitsus otsustas neljapäeval, et esitab Euroopa Kontrollikoja liikmekandidaadiks praeguse rahandusministri Keit Pentus-Rosimannuse reformierakonnast. Valitsuserakondadest ei toetanud Pentus-Rosimannuse kandidatuuri Isamaa.

Siin on lausa kolm meeldivat momenti.

Esiteks esitas Pentus-Rosimannus enda kandidatuuri ise ja see näitab, et meie naiste eneseteadvus on kasvanud, nad lõid selja sirgeks, tõusid põlvedelt, nagu Venemaa, ja võivad ise otsustada: „Lähen eurokontrollkotta, saan teiseks Kaljulaidiks ja mind saadetakse mõne aasta pärast tagasi Eestisse teile presidendiks.“ Feministid on sillas ja põletavad keskealiste valgete eesti meeste topiseid.

Teiseks kuna tegemist on Euroopa Liidu vägeva kontrollorganiga, äkki tuuakse seal lõpuks selgust Autorollo kinnimätsitud asjas ja saadetakse Pentust-Rosimannus jällegi Eestisse, aga juba käeraudades ja valvurite saatel.

Kolmandaks ei ole Eesti jaoks üldse paha, kui orav Pentus-Rosimannus riigist välja saadetakse.

NELJAS. Viimsi vallavolikogu esimees Lauri Hussar kandideerib 15. oktoobril toimuval üldkogul Kristina Kallase kõrval erakonna Eesti 200 esimeheks.

Kujutage nüüd ette, et Hussar võidab ja Eesti 200 saab võimule. Tundes isiklikult Laurit olen ma absoluutselt kindel, et ta jätab eestlastele mitte ainult Kallase poolt lubatud kandle ja pastlad, vaid lisaks lubab ka edaspidi sealiha süüa ja mõnes linnas kogunisti eesti keelt rääkida, mitte küll Narvas ega Tallinnas. Ja Hussar ei jaga ühistranspordi peatusi kaheks osaks „Venelastele“ ja „Eestlastele“, nagu tegi KK, vaid tõenäoliselt lõpuks reaalselt konsolideerib neid, riputades igasse peatusse suured sildid „Only the black“. Venelased ja eestlased vennastuvadki, oodates trammi peatuste paviljonide taga.

Hussari sõnul ajendas erakonna esimeheks kandideerimisel olukord Eestis. “Kahjuks siseneme viimaste aastakümnete suurimasse kriisi ja riigikogu erakondadel ei ole plaani, kuidas sellega toime tulla. See kõik on tegemata jäänud reformide ja otsustamatuse tulemus ning seda ei saa tagareast vaadata, vaid siin tuleb käed külge lüüa,” kirjeldas Hussar.

Hea Lauri, te pole ju võrreldes parlamendierakondadega „tagareas“, kes teid sinna laseb, te olete hoopis riigikogu ukse taga, kus teil keegi ei keela käsi külge lüüa ükskõik millele, mis pakub mõnu ja rõõmu.

Paraku on teie erakonna väljavaated nigelad, sest seda seostatakse jätkuvalt Kersti Kaljulaidiga, kes tõrjus sel nädalal väited, nagu oleks tal plaan erakonnaga ühineda. „Hääleta Eesti Dvesti eest, saad Kaljulaidi“ on väga hull slogan. Väga hull. Eriti nüüd, kui jääb mulje, nagu tahetaks Hussari kätega lükata üks KK juhi kohalt ja siis äkki ei lükka teine KK enam midagi ümber. Kuna Lauri Hussar on viimasel ajal muutunud kuidagi eriti mõnusalt priskeks, tuletab see meelde lugu Trooja hobusest, mille sees sai vaenlane kaitstavasse kindlusesse sisse lükatud…

+ + + + + + +

Yana Toomi partner Vladimir Solovjov sai endale sinise silma ja teised jäljed näkku. Kui ajakirjanikud küsisid tema käest enne viimast saadet Solovjov live, kes teda nõnda kohtles, vastas Kremli meediafašist tigedalt, et „pole teie koeraasi!“ Venemaa meedia spekuleerib, et see võis olla Alla Pugatšova pikk käsi.

Kui Pugatšova Maksim Galkiniga lahkusid Venemaalt oma sõjavastasuse tõttu, saatis Itaalias villasid ja mitut kodakondsust omav Solovjov neid oma saadetes sõimu ja laimuga. Kui nüüd naases primadonna kodumaale, võttis Solovjov teda vastu samuti sajatuste ja mõnitustega. Mispeale ütles Alla Pugatšova intervjuus, et ühele meediateenrile tahaks ta oma kätega lõusta kirjuks teha.

Nii juhtuski, aga kelle käsi oli mängus, ei ole veel teada. Tahaks kohe Pugatšovale Yana Toomi tutvustada ja öelda, et tegemist on Solovjovi mõttekaaslasega.  Andri Kiige saates „Meediakriitika“ näidatakse ka hättasattunud Solovjovi https://www.youtube.com/watch?v=4qdaoCzH8DA

+ + + + + + +

Eestis toimub igasuguseid huvitavaid asju, millest eestlasi eriti ei teavitatagi. Ajal, kui koalitsioon pasundab vene koolide üleviimisest eesti keelele, avaldas rus.err huvitava uudise: „Haridus- ja teadusministeeriumi pilootprojekt „Kolmas professionaalne õpetaja venekeelsetes lasteaedades“ on pausile pandud vaatamata positiivsele tagasisidele lasteaedade endi, lastevanemate ja pedagoogide poolt.

2018. aastal käivitatud pilootprojekti raames töötas venekeelsetes gruppides kolmas eestlasest pedagoog, kes rääkis lastega ainult riigikeeles. Kuni 2022. aastani ühines algatusega 60 lasteaeda ja 151 eestikeelset õpetajat. Sellest aastast pani haridus- ja teadusministeerium projekti pausile, loobudes edaspidisest õpetajate ja õpilaste arvu suurendamisest. Haridusministeeriumi keelepoliitika osakonna juhi Ingara Dubolazova sõnul on projektis osalevate õpilaste arv niigi suur,“ teatab venekeelne ERR.

Mida tähendab „niigi suur“? Et kõik venekeelsed lapsed juba oskavad eesti keelt? Kas nii arvab Dubolazova või kogu ministeeriumi süvaametnikkond?

+ + + + + + +

Ega venelasi meie riigis ei hellitatagi, ja asi pole monumentides. Rus.postimees on ikka nii madalale langenud, et avaldas oma meelelahutusrubriigis reklaamiartikli Eestis pakutavatest pervomaiustest.

Määritakse pähe „vagiinamaitselisi krõpse“, „spermamaitselist energiajooki“ (hinnad, pakendid ja soovitused on Postimehes lisatud), „spermasousti“, „munandikoti higi“ ja „pepumahla“.

No selle taustal tuleb meelde üks episood filmist „Prints Zamundast“, kus kuningateenrist neeger käratab põrandale paisatud röövelneegrile: „sa haige ninasarviku piss!“ Nüüdsest kehtib see ka Postimehe kohta.

Vaene papa Jannsen!

Ivan Makarov