Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Paremäärmuslased” on Rootsis ja Itaalias tõusuteel, valimistel võib neid oodata edu

-
11.09.2022
Giorgia Meloni valimiskampaania.
© Scanpix

Agentuuri BNS uudiseid lugedes ei maksa heituda sõnast “paremäärmuslased”, mida kasutab ohtralt liberaalne France Presse (AFP), kelle uudiseid BNS vahendab, viitsimata asendada sõna “paremäärmuslased” sõnaga “parempoolsed”. Vasakpoolseks muutunud Lääne-Euroopas aga on kõik, kes liberaalidest paremale jäävad, “äärmuslased”, kuigi traditsioonilist Euroopat arvestades on äärmuslased hoopis kõikvõimalikud progressivistid. AFP pillub ohtralt ka sõna” fašistid”.

Aga uudised ise.

Rootsis toimuvad pühapäeval üldvalimised, mis võivad anda kolmanda mandaadi sotsiaaldemokraatidele või avada tee paremäärmuslaste toetatavale parempoolsele valitsusele.

Arvamusküsitluses ennustavad tasavägist heitlust, kus peaminister Magdalena Anderssoni sotsiaaldemokraatidel ja vasakblokil on õhkõrn enamus.

Paremblokk ei ole kunagi varem nõustunud tegema koostööd sisserändevastaste Rootsi Demokraatidega, keda teised erakonnad pidasid seni paariaks. Paremäärmuslased on kerkinud sotsiaaldemokraatide järel arvamusküsitlustes teisele kohale ja neid toetab umbes viiendik valijatest.

Kaks nädalat enne Itaalia parlamendivalimisi näitavad arvamusküsitlused Giorgia Meloni paremäärmuslaste suurt edu.

Paremkoalitsioon, kuhu kuuluvad Meloni postfašistlik erakond Itaalia Vennad, Matteo Salvini immigratsioonivastane Põhjaliiga ning Silvio Berlusconi Forza Italia, saab arvamusküsitluste kohaselt 46 protsenti häältest ning Meloni võib tõusta Itaalia esimeseks naispeaministriks.

Vasakblokk, mida juhib Demokraatlik Partei (PD), võib koguda valimistel 28,5 protsenti ja populistlik Viie Tähe Liikumine (M5S) 13 protsenti häältest, näitas YouTrendi valimiseelne arvamusküsitlus.

PD juht Enrico Letta tunnistas sel nädalal juba lüüasaamist, kuid kutsus kõhklevaid valijaid hääletama oma partei poolt, kuna vastasel juhul võivad paremjõud saada mäekõrguse võidu, mis võimaldab neil muuta riigi põhiseadust.