Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopat haaranud energiakriis hävitab ettevõtete tootmist ja seega ka konkurentsivõimet

-
13.09.2022
Öine Euroopa särab veel tuledes, kuid jääb varsti ilmselt sama pimedaks kui Aafrika praegu. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Energiakriis Euroopas on pöördumas tootmiskriisiks, seda nii Eestis kui ka mujal. Saksamaal on mitmete suurettevõtete juhid teatanud probleemidest, näiteks ütles terasetootja ArcelorMittali Saksamaa haru tegevjuht, et tootmine Saksamaal ei ole pööraste energiahindade tõttu enam konkurentsivõimeline.

„Tootmine Saksamaal ei püsi enam konkurentsis,“ sõnas ArcelorMittali Saksamaa haru tegevjuht Reiner Blaschek ja kutsus poliitikuid üles kiirele sekkumisele. „Me vajame tööstuses konkurentsivõimelisi energiahindu.“

Viimastel kuudel meeletutesse kõrgustesse sööstnud gaasi- ja elektrihinnad on muutnud paljude ettevõtete sisendkulud nii suureks, et ettevõtted ei ole enam kasumlikud. Mitmed majanduseksperdid ennustavad probleemide süvenemist Saksamaa olulistes tööstussektorites, mis omakorda mõjutaks negatiivselt kogu ülejäänud majandust.

Hamburgi sadamas asuv ArcelorMittali terasetehase energiakulud on väga suured. Näiteks vajab üks malmisulatusahi ühes tunnis 76 000 kw/h. „Meie gaasivajadus on võrdne Lübecki linna omaga ja elektrivajadus Kieli linnaga,“ ütles tehase insener Ansgar Jüchter.

Elektrihindade tõusuga seoses sõltub ettevõtte tootmine nüüd mitte ainult börsihindadest ja odavamate tundide otsimisest, vaid ka ilmast – toota saab siis, kui on rohkem päikest ja tuult.  Lisaks vajab ettevõte tootmiseks ka suurtes kogustes maagaasi ja siin on olukord isegi hullem. Näiteks on käsnraua tootmise peamisteks komponentideks rauamaak ja gaas. Ettevõte ongi nüüd teatanud, et peatab 1. oktoobrist ajutiselt käsnraua tootmise.

Lisaks Hamburgi tehasele teatas ArcelorMittal ka kõrgahjude sulgemisest Bremenis. Tegemist on esimese rahvusvahelise suurtootjaga, kes peatab oma tootmise Saksamaal energiakriisi tõttu.

Möödunud nädalal hoiatas Saksamaa tööstus- ja kaubanduskodade liit (DIHK), et energiakriisi tõttu võib Saksamaa majandus lihtsalt lakata toimimast. „Üha rohkem ettevõtteid annab meile teada, et neil ei olegi enam elektri või gaasi jaoks tarnelepingut. Kraan on keeratud kinni, seda sõna kõige otsesemas mõttes,“ ütles DIHKi president Peter Adrian RNDle. „Ent ilma energiata majandus ei toimi.“

Allikad: Remix News, Die Welt