Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas valetab energiakriisi põhjuste kohta ja ajab oma tegematajätmised Putini kaela

-
14.09.2022
© Uued Uudised

Kolmapäeval Riigikogu infotunnis esinedes ajas peaminister Kaja Kallas kõik energiaprobleemid Ukraina sõja ja Putini kaela ning arvas, et nüüd pole Eesti ka kriisides enam üksi, vaid saab loota Euroopa Komisjoni peale.

EKRE Riigikogu saadik Helle-Moonika Helme kirjeldas ettevõtjate rasket olukorda ja küsis siis: “Olete mõista andnud, et teie valitsus ei hakkagi midagi enne tegema, kui Euroopa Komisjonist tuleb nii-öelda suur plaan ja teie siis lähete vastavalt sellele edasi. Paraku Kadri Simson on välja öelnud, et CO2-kvoodi kallale ei minda ja samuti oodatakse järgmise aastani, enne kui börsiga midagi ette võetakse. Ursula von der Leyen lubab elektrikatkestusi, millega me peame end harjutama hakkama, et Saksamaal ja teistel Euroopa riikidel oma majanduse jaoks energiat jätkuks. Kas teil on üldse mingi oma plaan ja missugune see on?”

Peaminister Kaja Kallas eitab kõiki muid tegureid peale Vene gaasi kinnikeeramise ja teatas: “See, mis olukorras me oleme, see on seotud kõik sõjaga, mis toimub Euroopa pinnal. Venemaa on alustanud täiemahulist agressiooni Ukraina vastu ja ta ei ole ka varjanud, Putin ei ole varjanud seda, et ta kasutab tegelikult kõiki erinevaid sõjavorme, selleks on infosõda, hübriidsõda, energiasõda. Ei ole Putin varjanud seda, et ta kasutab energiat relvana läänemaailma suhtes. Putini panused on sellele, et meie ei pea vastu, et tegelikult lääs murdub, meie ühtsus murdub ja me lähme ka ühiskondadena üksteisega tülli.”

Hiljem lisas Kaja Kallas Marika Tuus-Laulile vastates: “See energiasõda on tingitud Putini tegevusest ja ka eelmisel aastal Venemaa vähendas gaasitarneid Euroopale 30%‑ni kogumahust. Ehk siis tänu sellele olid gaasimahutid täidetud ainult 30% ulatuses eelmisel suvel. Kui tavaliselt gaasimahuteid täidetakse maist kuni oktoobrini, siis seda gaasi lihtsalt ei müüdud Venemaa poolt. See tähendas seda, et me läksime talvele vastu nii, et gaasimahutid olid tühjad, ja see kõik oli eelmäng sellele sõjale. Seda ei ole Putin ka varjanud ja seda te võite lugeda ajakirjandusest, välismeediast, igalt poolt. Need on faktid, mida ümber lükata ei saa. Nii et jah, energiahinnad on tingitud sellest sõjast väga selgelt ja [see on] energiasõda, mida Putin peab läänega, sealhulgas meiega. Gaasi hinnad veavad üles elektri hinda, see tõesti niimoodi on olnud.”

“Te poete kohe Putini selja taha ja hakkate lahenduste asemel tema jutupunkte edastama. No see on tore, et te mingil määral mõtlete toetustele, samal ajal kui teised riigid on juba tükk aega tagasi väga jõuliselt oma kodanikke toetama asunud, aga teie ikka töötate siin mingeid skeeme välja, mis paraku ei ole piisavad, ei aita kõiki ning tegelikkuses jagatakse meie kõigi käest kõrgete energiahindadega kokku korjatud raha lihtsalt tagasi nendele samadele energiaettevõtetele, kes meid igapäevaselt teie valitsuse kaitse all röövivad. Ka Euroopa Komisjoni plaan näeb ette, et riikidel tuleb kõrgetest energiahindadest tulenev maksuraha kokku koguda ja sealt tarbijate energiakulusid hüvitada,” ütles selle peale Helle-Moonika Helme.

Peaminister vastas: “Meie nimelt arvame ja oleme seda joont hoidnud, et Eesti ei oleks mitte kunagi enam üksi. Mitte kunagi enam üksi! /…/ Aga see, et meil on liitlased, et me oleme tegelikult teistega koos ja lahendame neid küsimusi koos, siis see on meie tugevus.  Kõik riigid Euroopas juhivad sellele tähelepanu ja me peame kõik mõtlema sellele, ka riik peab mõtlema, kuidas me saame kokku hoida, sellepärast et meil on käimas energiasõda – energiasõda, mida Putini ei ole absoluutselt varjanud. /…/  kui see kõik oleks nii lihtne kui teie seda välja pakute, siis tekib küsimus, miks teised Euroopa riigid ei ole seda teinud.”

Seega ei ole Kaja Kallase arvates energiahindu mõjutanud ei rohepööre oma CO-kvootidega ega börs, vaid ainult Putin, ning loota tuleb ainult Euroopa Komisjoni meetmete peale. Samuti ei usu ta kodumaistesse lahendustesse, kui “teised Euroopa riigid” pole seda varem teinud.

Kaja Kallase rumalusest räägib veel näide. Ta ütles: “Te ütlete, et põlevkivile Reformierakond on vastu. Reformierakonna valitsuse ajal, Andrus Ansipi valitsuse ajal tehti viimane põlevkivielektrijaama, uus Auvere elektrijaam ehitati. Selles mõttes teod lähevad vastuollu sellega, mida te väidate.”

Peaminister ei jaga siinjuures ära, et Andrus Ansipi valitsuse ajal polnud veel rohepööret ja oma põlevkivienergeetikat peeti veel perspektiivikaks. Reformierakonna põlevkivi-vastasus on esile tulnud just Kaja Kallase ajal, mil just tema juhib Eestis fossiilkütuste vastast rohepööret.

Allikas: stenogrammid