Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Henn Põlluaas: “Need, kes toetavad Venemaa agressiooni Ukrainas, nende koht ei ole Eestis”

-
15.09.2022
Henn Põlluaas
© Uued Uudised

Eile parlamendis peetud välismaalaste seaduse muutmise seaduse eelnõu esimesel lugemisel ütles riigikogu EKRE fraktsiooni esimees Henn Põlluaas, et viisad ja elamisload pole kellegi õigus, vaid privileeg.

Henn Põlluaas: „See on privileeg, mida osutatakse nendele isikutele, kes leitakse olevat sobilikud, kohased meie riiki ja ühiskonda ja kes näitavad ka täiesti selgelt oma lojaalsust Eesti suhtes. Euroopa on täna sõjas, sõjas, mida võib-olla viis aastat tagasi ei oleks mitte keegi osanud kartagi. Aga keset Euroopat toimub genotsiid, massimõrv, inimeste tagakiusamised, vägistamised, kogu ühiskonna ja selle struktuuri ja terve riigi ja rahva hävitamine Venemaa poolt. Ja täiesti selgelt Venemaa on ka meile eksistentsiaalne oht oma selliste arusaamade ja tendentside ja agressiivse poliitika ja arusaamadega, sest ei ole meil kellelegi saladuseks, et Venemaa geopoliitiline doktriin näebki ette niinimetatud piiririikide hävitamist, nende allutamist endale ja teame enda minevikust ja näeme, mis toimub Venemaal, ka kõikide nende rahvaste hävitamist.

Me ei saa lubada, et meie ühiskonnas on inimesi, kes kõike seda jäägitult toetavad.

Hiljuti tegi Norstat uuringu, kus küsitleti inimeste suhtumist ja nende toetust Ukrainas toimuvasse agressioonisõtta. Ja selle tulemused on tegelikult äärmiselt alarmeerivad. Ligi 30% siin elavatest välispäritolu inimestest, enamikus vene inimestest, toetab Putini agressioonisõda Ukraina riigi ja ukraina rahva vastu, toetab kõike, mida Kreml teeb, toetab nende agressiivset poliitikat. Ja teine kolmandik kas ei omanud seisukohta või keeldus seda ütlemast. Olgem ausad, me ei pea omavahel seda ilustama, selle 30% võime liita täiesti selgelt esimesele – kokku siis ligi 60% inimestest.

Me võime teoretiseerida. Ma tean, et kapol on ka üsna täpsemad analüüsid, kui suur osa nendest inimestest oleks valmis relvi pöörama eesti rahva, Eesti riigi vastu, kui Kreml otsustaks Eestit rünnata või kui Kreml otsustaks tekitada siin mingisugused rahutused ja tulla enda nii-öelda kaasmaalastele appi, nagu nende geopoliitiline doktriin ette näeb. Me teame ju ka seda, et ka sellel aastal ilmunud viimane kapo aastaraamat juhib just nendele ohtudele väga suurt tähelepanu. Käesolev eelnõu on tegelikult märksa laiema tausta ja põhjaga, sest see puudutab mitte ainult seda, et võtta elamisload, viisad ära nendelt, kes toetavad kõike seda koledust, vaid me teame, et väga paljud nendest inimestest omavad ju ka relvi Eestis legaalselt ja neid relvi võib kasutada Eesti vastu.

Nii, et on täiesti loomulik ja täiesti õigustatud, kui Eesti kehtestab seadusega, et need inimesed, kes toetavad Venemaa agressiooni Ukrainas, et nende koht ei ole Eestis, meie ühiskonnas, nad tuleb välja saata.  Ja kuigi väidetavalt meil on olemas kõik seaduslik raamistik selleks, et seda raamistik selleks, et seda teha, siis me teame väga hästi, et seda ei ole tehtud.

Meil siin enne 9. maid saadeti üks-kaks inimest välja, suuremal hulgal ei lastud sisse tulla, et mingeid rahutusi, vastasseisu organiseerida. Aga 9. maist siiamaani on väga palju aeg edasi läinud. Need kuriteod on läinud üha jõhkramaks, üha ebainimlikumaks ja sellele vaatamata on meil terve hulk inimesi, kes siin kõike seda toetavad.

Ja see soov nendel inimestel elamisluba tühistada, nad välja saata, ei ole mitte midagi meile ainupärast. Ka Lätis-Leedus mujalgi on seda arutatud. Läti president leidis, et vähe sellest, et elamisload tuleb tühistada kõikidel sellistel inimestel, neilt tuleb ära võtta ka kodakondsus, mis on saadud naturalisatsiooni teel. Ja see on täiesti õige. Ka meie peame seda kaaluma ja mitte ainult lihtsalt sellise umbmäärase loetelu alusel, mida tänased seadused võimaldavad, vaid me peame seda tegema täiesti konkreetselt. Sest teisiti lihtsalt ei saa, sest ühel heal päeval oleme me ise selle probleemi ees, kus me peame tegema kõik, et enda iseseisvust kaitsta ja säilitada.

Kui meil on olemas aktiivne viies kolonn, kes kahjuks, ma pean ütlema, vihkab seda väikest Eesti riiki, kes ei ole iialgi kellelegi kurja teinud ega ühtegi teist riiki anastanud, siis mis jääb meil üle? Me peamegi selja sirgu lööma, me peame ütlema, et see ei sobi. Niimoodi ei ole võimalik edasi minna.

Kui te tahate elada Eestis, olla meie ühiskonna liikmed, olla võrdsed meie kõikidega, siis te peate järgima neid reegleid. Te peate jagama meiega ühist eetilist, moraalset vaadet ja arusaama ja teisiti see lihtsalt ei ole võimalik.

Nii et Eesti Konservatiivne Rahvaerakond kutsub üles kõiki seda eelnõu toetama.

Kui eile Mihail Lotman tutvustas Isamaa poolt seda eelnõu, ei olnud sellel hetkel siin saalis mitte ühtegi Isamaa Erakonna liiget, kaks tükki tulid hiljem küsimuste ajaks. Ma loodan, et Isamaa vähemalt sellest eelnõust ei tagane ja te võitlete lõpuni.“