Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Henn Põlluaas: Otsus pudistada inimestele midagi natukene peopessa ei hoia ära hinnatõusu ja majanduskrahhi

-
15.09.2022
Laadime sisu...

Neljapäeval võeti Riigikogus vastu elektrituruseaduse ja konkurentsiseaduse muutmise eelnõu, millega sisuliselt kehtestatakse elektri kõrge hind, kuigi seda serveeritakse kaitsena ülikõrgete ja kõikuvate hindade eest. Sellest, kuivõrd petlik see seadus tegelikult on, rääkis kõnetoolist EKRE fraktsiooni esimees Henn Põlluaas.

“Eesti on enneolematus kriisis. Ja see kriis on isegi hullem kui see, mis tabas meid 2009. aastal. Aga huvitaval kombel oli ka siis võimul Reformierakond. Ja kui me vaatame tagantjärgi kõiki neid meetmeid, mida tol ajal kasutusele võeti, siis tegelikult need meetmed olid risti vastupidised sellele, mida muu maailm tegi. Muu maailm, teised riigid toetasid oma majandust, oma ettevõtlust, oma inimesi. Aga kuidas käitus Reformierakond, kes ka täna juhib valitsust? Nemad lõid sisse julmalt kärpekrokodillid ja -käärid, nagu seda tol ajal kutsuti, omavalitsuste tulubaasi vähendati 30%, ei toetatud absoluutselt majandust, ettevõtlust, inimesi. Mis tagajärg oli? Tuhanded ettevõtted pankrotistusid, 100 000 inimest pidid lahkuma Eestist, minema välismaale, et saada leiba oma perele.

Ja täna me näeme täpselt samasugust olukorda. Reformierakonda, kes juhib valitsust, ei huvita absoluutselt Eesti majanduse hea käekäik. Kevadel rääkis Kaja Kallas, kuidas meie majapidamised ja inimesed saavad nagunii hästi hakkama, või seda rääkis ta juba eelmine talvgi. Täna räägib ta seda, et ettevõtlust ei olegi vaja toetada, pange uksed kinni, sulgege oma ettevõtted. Kas saab midagi hullemat veel öelda, midagi veel arulagedamat? Peaminister soovitab Eesti majandusel põhja minna kolinal ja mürinal ja võtta kaasa ka kõik inimesed. Mis on selle tagajärg, kui ettevõtted panevad uksed kinni? Aga ilmselt tuleb elementaarseid asju ikkagi valitsusele selgitada. See tähendab tööpuudust, see tähendab sotsiaalkulude kasvu, see tähendab väljarännet, see tähendab katastroofi, nälga, pimedust ja külma. Ja just sinna tahab valitsus meid viia.

See tänane eelnõu, mis me siin vastu võtame ja seadustame, on tõepoolest sammukene sinnapoole, et olukorda leevendada. Jah, inimestele puistatakse midagi näpuotsaga. Aga see on ju absurd. Kui me teame seda, et kui me elimineerime sellest elektri hinnast CO2, mida me saame vabalt teha, kui me müüme seda nii, nagu seesama eelnõugi ütleb, börsiväliselt inimestele, ja ettevõtetele muuseas peaks seda tegema, siis saaks Eesti Energia suurepäraselt hakkama, kui elektri hind oleks 40–45 eurot. Aga ei. 23. [septembril] tuleb siis see kuldne teade kõigile ja tõenäoliselt hakkame maksma 180. Kordades ja kordades rohkem, kui tegelikult peaksime. Lihtsalt sellepärast, et valitsus leiab, et rahvast tuleb nöörida, ettevõtluse laseme põhja, sest seda me ei toeta. Ja see jutt, mida siin Isamaa räägib väga ilusti, ja ka sotsid, et järgmisena võtame nüüd ettevõtluse lauale ja hakkame arutama, kuidas seda toetada. No kuulge, andke andeks! Peaminister ja terve Reformierakond, teie valitsuse juhtiv jõud kuulutab seda, et ettevõtlusel ei ole mitte midagi vaja, mingu põhja, pangu uksed kinni. Te ei suru läbi selliseid asju.

Te lihtsalt ei suru. Me oleme ju näinud kogu selle aja, mis valitsus on võimul olnud – mis valitsus ta siis ongi? Viimsepäeva valitsus, kui nime oleks vaja otsida –, siis te olete ju lihtsalt Reformierakonna puudlid. Te hääletate omaenda eelnõude vastu, mida olete te siia saali toonud, sellepärast et Reformierakonnale see ei meeldi. Ja Reformierakond viib meid põhja, mitte geograafilises mõttes. See on hämmastav.

Aga jah, sellest eelnõust rääkides, me tegime täiesti konkreetsed ettepanekud. Üks oli see, et selle kompensatsiooni alla tuua ka väikeettevõtjad. Need, kelle tarbimine on kuni 5 miljonit. See on ju lihtne, see on ju ainult üks koputamise asi, üks käetõstmise asi, üks nupule vajutamise asi. Üle 90% meie ettevõtlusest on väikeettevõtlus Euroopa Liidu mõistes, seda saaks väga hästi siia alla panna. Miks te ei tee seda? See ei vaja mitte mingisugust suuremat arutelu, mitte mingisuguseid ümberkorraldusi, see oleks lihtsalt üks nupuvajutus siin saalis. Ja probleem oleks väga suuresti lahendatud.

Teine on seesama CO2 kvoodi elimineerimine. Meile valetatakse, meie rahvale, avalikkusele valetatakse suud-silmad täis, et seda ei saa kuidagi puutuda, seda ei saa maha võtta, seda ei lubata selle läbi kompenseerida ettevõtlust. No andke andeks, terve Euroopa teeb seda. Ja teie olete siis, ma ei tea, paavstist paavstimad või see oleks juba paavsti solvamine. Te olete lihtsalt pahatahtlikud. Seda saaks teha, aga need ettepanekud te koputasite maha. Meie ettevõtlust, meie majandust, meie rahvast see toetus ei aita, see 180 eurot ümmarguselt pluss miinuseks keskmine hind. Konkurentsivõimes me ju kaotame. Me ei ole enam maailmas konkurentsivõimelised teiste riikidega.

See, et tarbijale pudistate natukene peopessa, see ei lahenda probleemi, see ei peata inflatsiooni, hinnatõusu, seda majanduskrahhi, seda tulevat ettevõtete sulgemist ja pankrotistumist, mida me juba näeme ka täna. Nii et jah, kahjuks ma pean tunnistama, et see pisku on siiski parem kui mitte midagi, aga see on absoluutselt piisamatu, see on absoluutselt kuritegelik, et tegeliku probleemiga ei tegeleta, tegeletakse ainult mingisuguse ühe väikese tagajärje leevendamisega. Tulgem mõistusele! Aga kuna piskustki on inimestele kasu, siis me ei hääleta selle vastu. Aga me nõuame siiski, et valitsus võtaks tõelised meetmed kasutusele, mis aitaks Eestit.”