Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikogu EKRE fraktsiooni liikmed moodustasid Intermariumi toetusrühma

-
15.09.2022
Ruuben Kaalep ja Anti Poolamets Ukrainas

Põhiliselt riigikogu EKRE fraktsiooni kuuluvad liikmed asutasid sel nädalal Intermariumi toetusrühma, mille eesmärk on Ida-Euroopa riikide koostöö edendamine vastukaaluks Venemaa imperiaalsetele ambitsioonidele.

Toetusrühma esimees Anti Poolamets märkis, et rühm loodi Ukraina Ülemraada eeskujul, mille 230 liiget asutasid Intermariumi toetusrühma 30. septembril 2020.

„Ukraina vajab laiemat ja kiiremat lülitamist rahvusvahelistesse koostööformaatidesse. Intermariumil ehk merevahelise riikide ühendusel on sügav, sajanditepikkune Leedu, Ukraina, Poola ja Valgevene aladel toimunud koostöö taust. Tegu on võimsa regionaalse riikide rühmaga, mis jagavad ühist ajaloolist pikaaegse suveräänsuse kaotamise või piiramise kogemust kommunistlike režiimide ajal. Seetõttu oskavad Intermariumi riigid vabadust kõrgelt hinnata. Nende riikide rahvaarv, majanduslik kaal ja sõjaline võimsus võimaldaks koostöös luua tugeva vastukaalu Venemaa imperiaalsetele ambitsioonidele,“ selgitas Poolamets.

Samuti on Poolametsa sõnul väga oluline transpordikoridoride, sealhulgas gaasiühenduste kaasajastamine, et need riigid ei oleks Venemaa poolt šantažeeritavad. „Intermariumi koostöömudelisse peaks tulevikku vaadates kuuluma ka Valgevene, mis eeldab riigi iseseisvumist Venemaa kontrolli alt ning demokraatia taastamist,“ lisas ta.

Ühenduse liikmed Intermariumi toetusrühma esimees on Anti Poolamets ning rühma kuuluvad Jaak Valge, Urmas Reitelmann, Tarmo Kruusimäe, Ruuben Kaalep, Leo Kunnas ja Paul Puustusmaa.

Riigikogus moodustatud parlamendirühmad aitavad Riigikogu liikmetel suhelda teiste riikide parlamentidega, viia ellu välispoliitikat ja tutvustada Eestit mujal maailmas. Toetusrühmade kaudu saavad Riigikogu liikmed ja fraktsioonid tõmmata tähelepanu konkreetsele teemale ning toetada ja kaitsta kitsama eluvaldkonna huve.