Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valitsus ei otsi mitte võimalusi ettevõtjate abistamiseks, vaid sellest keeldumiseks

-
16.09.2022
Valitsuse vastus kõrgete elektrihindadega hädas olevatele ettevõtjatele. Pilt on illustratiivne.
© UU

Eesti esindaja Euroopa Komisjoni juures leiab, et valitsuse poliitikaga satuvad meie ettevõtjad ebavõrdse konkurentsi olukorda, kuid peaminister Kaja Kallas tõrgub ettevõtjaid aitamast.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Vivian Loonela ütles “Esimeses stuudios”, et kui Eestiga samas majandusruumis olevad riigid oma ettevõtteid kõrgete energiahindade olukorras aitavad, aga Eesti valitsus mitte, siis kaotavad meie ettevõtted konkurentsis. Loonela sõnul ei tohiks aga turul ettevõtteid ebavõrdsesse olukorda seada.

“Kui me vaatame ümberringi, kui me vaatame meie ühisturgu, siis kui ühel pool meiega samas majandusruumis – räägime Soomes või Rootsis või Saksamaal, kuhu me ekspordime oma kaupa – toetatakse ettevõtjaid ja meil mitte, siis kindlasti seal konkurentsieelis ei ole meie poolel,” rääkis ta ERR-ile.

Kaja Kallas aga rääkis kolmapäeval Riigikogu infotunnis: “Kui meil on suured energiamahukad ettevõtted, ja meil on need nimekirjad olemas, kus tegelikult võib-olla töötajaid ei olegi nii palju, siis teatud juhtudel võib-olla on isegi mõistlikum, et need suured energiamahukad ettevõtted mõneks ajaks panevad ennast kinni selleks, et kõik teised saaksid odavamat elektrit. /…/ Üks seisukoht või selline üleeuroopaline meede on ka energia kokkuhoid, iga riik saab ka kohustuse vähemalt 10–15% elektrit kokku hoida. /…/ Väga paljud ettevõtted, pooled ettevõtetest on oma hinnad fikseerinud. Fikseerinud varasemalt, et tagada odavama elektri kättesaadavus. See tähendab seda, et olukorras, kus osa ettevõtjaid nautis nii‑öelda börsihinnaga elektrit, odavat, mis oli tihti isegi nullhinnaga, siis teised maksid natuke kõrgemat selleks, et seda riski ei oleks. Nüüd, need ettevõtjad tunnevad, et kui minnakse appi nendele, kes oma hindu fikseerinud ei ole, siis see on ebaõiglane, sest neile seda kõrgemat hinda, mida nad maksid oma hinda fikseerides, mitte keegi kinni ei maksa.”

Peaminister otsib pigem võimalusi, kuidas ettevõtjate abistamisest keelduda, kui võimalusi neid abistada. Ja nagu Reformierakonna puhul ikka, süüdi on hättasattunud ise.

Ka Eesti Energia lükkab vastutuse endalt minema. “Kui elektrikulud moodustavad märkimisväärse osa ärikuludest, võib taoline volatiilsus panna kogu äritegevuse küsimärgi alla. Eestis on küllaldaselt ettevõtteid, kes ei ole energiahindade riski kuidagi maandanud ja on seega turgude meelevallas,” selgitas juhatuse liige Agnes Roos pressiteates.

Ärikulud aga ongi kõrged, kui EE neid laes hoiab ja aina tasusid kergitab, nagu peagi võrgutasu.

Uued Uudised