Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Universaalteenuse hind võib pidevalt muutuda

-
16.09.2022
Esimesena jäävad vooluta eratarbijad. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Kolmapäevases parlamendierakondade debatis rääkis riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Mart Võrklaev riigikogus järgmisel päeval heaks kiidetud universaalteenuse eelistest, jättes mõndagi mainimata. Selgub, et tegemist pole  kindla hinnaga, vaid muutuva suurusega.

Eesti Energia klient saatis e-kirja, mille ta energiaettevõttelt sai. Seal seisab must-valgelt: “Enne otsustamist soovitame Teil võrrelda oma kehtiva elektrilepingu hinda universaalteenuse hinnaga ning seejärel otsustada, kas soovite jätkata olemasoleva lepinguga või liituda universaalteenusega. Universaalteenusega on võimalik liituda ka hiljem.

Universaalteenuse puhul on oluline silmas pidada:

· Universaalteenuse hind võib iga kuu muutuda, kuna on otseselt seotud nii CO2 kvoodihinna kui ka tootmiskuludega.

· Elektriarve koosneb ka edaspidi kolmest komponendist:
– elektrienergia tasust
– võrgutasust
– riiklikest maksudest (taastuvenergia tasu, elektriaktsiis, käibemaks)

Universaalteenuse hind mõjutab neist ainult esimest ehk elektrienergia tasu.

Olenemata oma elektrilepingust saavad kõik kodutarbijad alates 1. oktoobrist 2022 kuni 31. märtsini 2023 ka riiklikku hinnakompensatsiooni, mis on kuni viis senti kilovatt-tunni eest (lisandub käibemaks). Energiatoetus kajastub elektriarvel automaatselt ning selleks ei pea ise midagi tegema. Esimene hinnakompensatsiooniga arve tuleb oktoobrikuu eest ning jõuab Teieni novembris. Riik maksab hüvitist ainult nendele klientidele, kelle fikseeritud elektrienergia hind on vähemalt kaheksa senti kilovatt-tunni eest (lisandub käibemaks).”

Riigikogus läbis neljapäeval kolmanda ehk viimase lugemise elektrituruseaduse ja konkurentsiseaduse muutmise eelnõu, millega kehtestatakse elektri universaalteenus.

Seadusemuudatusega pannakse riigiettevõttele Eesti Energia elektrituru reformiga seoses kohustus müüa alates tänavu oktoobrist kuni 2026. aasta 30. aprillini elektrit Eesti kodutarbijatele ja kõigile elektri edasimüüjatele ka universaalteenusena. Samuti sätestatakse universaalteenuse raames ostetava elektrienergia tootmishinna kooskõlastamise alused.

Muudatustega luuakse börsihinnast lähtuvatele pakettidele alternatiiv ja antakse kodutarbijale võimalus osta elektrit börsiväliselt. Kodutarbijad, kes on varasemalt sõlminud elektrienergia lepingu, saavad universaalteenusele üle minna ilma kehtiva lepingu lõpetamise leppetrahvita ning universaalteenusest saab tarbija igal hetkel välja astuda. Trarhvivaba periood universaalteenusele üleminekul kehtib aasta.

Universaalteenuse hind hakkab automaatselt kehtima ka kõigi praegu üldteenust kasutavate kodutarbijate ehk inimeste jaoks, kes pole seni elektrienergia ostulepingut sõlminud ja tarbivad seetõttu börsielektrit.

Eelnõu ei sätesta universaalteenuse hinda, vaid paneb paika hinnakujunduse põhimõtted.