Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Peeter Ernits: rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus tõrkus ütlemast, kas tal on laitmatu maine

-
19.09.2022
Keit Pentus-Rosimannus
© UU

“Püüdsime tänasel riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungil saada sotti, kas rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus sobib Euroopa Kontrollikotta. Enamus kolleege pinnis ministrit küsimustega, kuidas ta JOKK-skeemi kasutades lasi valitsusel ennast kontrollikoja kandidaadiks hääletada.

Mind huvitas sootuks muu. Ma ei kahtle, et rahandusminister numbreid tunneb. Mul pole kahtlust ka selles, et ta tubli ja töökas inimene on. Paraku ei piisa kõigest sellest Euroopa Kontrollikoja kõrgepalgaliseks liikmeks saamisel. Seal on hädasti vaja on ka nn. laitmatut mainet.

Seepärast keskendusingi täna erikomisjonis toimunud rahandusministri ülekuulamisel viimasele.

Finantsinspektiooni kodulehel räägitakse palju nn „laitmatust mainest”. Rahandusministri poole pöördudes tsiteerisin hakatuseks maine definitsiooni.

„Maine ehk reputatsioon on hinnang sellele, milline hinnatav isik on, arvestades tema varasemat käitumist – toime pandud või tegemata jäetud tegusid, meedias kajastatust, karistatust, osalust erinevates kohtumenetlustes ja nendega seotust, suhtlust riigiasutustega, osalust ettevõtluses, ühiskondlikku positsiooni, ühiskonna hinnangut vastava isiku suhtes jms. Maine käib isikuga kaasas kogu tema eluea ja mõjutab inimese igapäevast tegevust, st maine ei saa iseenesest kaduda ega sõltu üksnes tehnilistest või juriidilistest nüanssidest. Mainet kujundab isik ise oma tegevuse/tegevusetusega ning seda ei saa, vastavalt oma suvale, kustutada ega kaotada.“

Seepeale küsisin ministrilt, keda hoolimata sellest, et ta kõigis kolmes kohtuastmes õigeks on mõistetud, ometi Autorollo tume vari jätkuvalt saadab – mida tema oma mainest arvab.

Minister ei vastanud. Küsisin uuesti. Taas vaikus. Siis palusin, et ministriproua ütleks vaid kolm lihtsat sõna: „Olen laitmatu mainega.“

Ministriproua ei öelnud. Kordasin oma palvet veel kolm korda. Reformierakonna juhtpoliitik vaikis nagu haud.

Kolm lihtsat sõna „olen laitmatu mainega“ üle ministriproua huulte ei tulnudki. Aga Euroopa Kontrollikoja kõrgepalgalisele kohale ometi tahab saada.

Peeter Ernits

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni liige