Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonna valitsedes riik ei toimi, ühiskond on teadmatuses

-
20.09.2022
Hetkel teab ühiskond ainult seda, et võimueliidil tõuseb palk.
© UU

Kriisiajal on üha enam näha, kuidas Kaja Kallas ja Reformierakond ei saa riigivalitsemisega hakkama ning Eesti inimesed on teadmatuse tõttu tuleviku osas mures. Seda kinnitavad uudised.

Üheks mureks on selgusetus põgenike osas. Saarte Hääl kirjutab, et sotsiaalkindlustusameti (SKA) plaan saata Saaremaale veel Ukraina sõjapõgenikke paneb vallavalitsuse muretsema, kuidas valla sotsiaalsüsteem sellele vastu peab.

Saaremaa vallavalitsuse kriisinõustaja Gunnar Havi pahandab: “Kui palju neid on, millal nad siia tuuakse ja kes nad on, selle kohta puudub Saaremaa vallavalitsusel info, kuna SKA pole sellest teada andnud,” ütles Havi. “Kurb on tõdeda, et riik sellist infot ei avalda. Nad väidavad ainult, et sõjapõgenikud tuuakse siia neljaks kuuks ja pärast viiakse jälle mandrile tagasi.”

Havi andmeil elab Saaremaal praegu veidi üle 600 sõjapõgeniku. “Saaremaa kontekstis on see niisugune suurusjärk inimesi, kelle me saame korralikult integreerida,” leidis Havi. Saarte Hääl küsis sotsiaalkindlustusametilt, kui palju Ukraina sõjapõgenikke on veel kavas Saaremaale tuua, ent konkreetset vastust ei saanud.

Teiseks valuküsimuseks on ettevõtjate tulevik pankrotiohu valguses. Sakala kirjutab: “Viljandi külje all Mäeltküla tööstuspargis tegutsevate ettevõtete juhid nendivad poliitikutele läkitatud pöördumises, et ei suuda kohaneda elektri ja gaasi kallinemisega ning seetõttu on ettevõtete jätkamine ja töökohtade säilimine suures ohus.

Eelmisel nädalal tegi viis tööstuspargis ja selle lähedal tegutsevat osaühingut pöördumise vallavalitsuse ja Viljandimaa omavalitsuste liidu poole. Sealt saadeti kiri edasi valitsusele. «Teatame vallas tegutsevate mikro- ja väikeettevõtete nimel, et meie ettevõtted ei suuda kohaneda algavaks kütteperioodiks kehtestatud energia hindadega, suures ohus on tootmistegevused ja töökohad,» seisab kirjas.

Kogu ühiskond on mures kobarkriisi erinevate tahkude pärast ja ootab selgeid lahendusi, kuid Kaja Kallase valitsuse neid ei paku. “Päästjad ja õpetajad võtsid valitsuse eelmisel nädalal Vihula mõisas toimunud läbirääkimiste tulemusel pakutud palgatõusulubaduse vastu ettevaatliku optimismiga – kuna pakutav tõus ei anna praeguse ülikõrge inflatsiooni tingimustes võitu, eeldavad nad, et jõuline palgatõus jätkub ka järgmistel aastatel,” kirjutab Postimees.