Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Mart Helme: “Ei ole paremini hoitud Eesti, elate midagi arendamata peost suhu ja loete sandikopikaid”

-
20.09.2022
Laadime sisu...

Esmaspäevasel Riigikogu istungil, kus peaminister Kaja Kallas vastas erinevatele arupärimistele, võttis sõna Mart Helme, kes kritiseeris valitsuse otsust loobuda meditsiinikopterite soetamisest.

“Ma ütleksin niipalju selle Haapsalu-Rohuküla raudtee kohta, et mitte ilmaasjata roomlased ei hakanud esimese asjana uutes provintsides rajama teid. See on strateegiliselt, majanduslikult ja humanitaar-sotsiaalselt ülioluline, et riik oleks ühendatud nii, et see maksimaalselt hästi toimib. Ja seetõttu on äärmiselt kahetsusväärne, et praegune Eesti Vabariigi valitsus käitub Eestis nagu mingisugune abitu administratsioonike, kes elab koloniaalajastu pärandist. Põhiosa teedevõrgust, raudteed ja lennuväljad on rajatud okupatsioonivõimude poolt ja nii edasi. Aga praegune Eesti Vabariigi valitsus elab peost suhu ja mitte midagi ei arenda.

See puutub ka otseselt teise arupärimisse. Mul oli olla au väga entusiastlikult medikopterite idee väljatöötamise juures. Me pidasime seda ülioluliseks nii regionaalpoliitiliselt elanikkonna meditsiiniteenindamise seisukohast kui ka Eesti riigi administratiivse haarde ja võimekuse arendamise seisukohast. Mõelge nüüd ise: sellel õnnetul riigikesel, mis elab koloniaalpärandist ja räägib, kuidas ta on sõjas, on kolm kopterit, millest üks on enam-vähem kogu aeg remondis, hoolduses, ja üks teeb pidevalt just nimelt neidsamu meditsiinilende. On endal tulnud oodata tunde traumapunktis või erakorralise meditsiini osakonnas, kuna ainus anestesioloog oli viidud kopteriga Hiiumaale, ja tuli oodata, kuni ta sealt tagasi tuleb. See olukord leeveneks oluliselt, kui meil oleks tõepoolest medikopterid, millel on vastav sisseseade. Nad oleks nagu lendavad kiirabiautod.

Aga ei, pole teil tarvis midagi. Ajage läbi sellega, mis on. Ei ole tarvis seda, et meil oleks ka vastav infrastruktuur välja arendatud, mis oleks ka puhtkaitseotstarbeline, mis läheks laiapindse riigikaitse arengusse funktsioneeriva elemendina. Sest mõte ei olnud ju mitte ainult kolme kopteri ostmises, mis nüüd on maha tõmmatud, vaid mõte oli ka selles, et me arendaksime välja vastava kopteri teenindamise, maandumise ja hoidmise infrastruktuuri Lõuna-Eestis, saartel – Saaremaal juba põhimõtteliselt midagi on olemas, isegi tankimisvõimalus on seal olemas –  ja ka Kirde-Eestis. See infrastruktuur oleks meie laiapindse riigikaitse üks osa. Muide, needsamad medikopterid oleks ka sõjas olevate Eesti sõdurite operatiivse elupäästmise üks väga oluline element. Ei, pole teil tarvis midagi, pole teil tarvis õhutõrjet, Putin ootab, ärge muretsege, Putin ootab kas või kümme aastat, kuni me midagi muretseme.

Ja täpselt sama: tädi Maali oodaku. Ega ta ära ju ei oota, kuni ükskord tulevad medikopterid, mis võivad lennata ligemal olevast vastavast baasist temani veerand tunniga. Pole tal tarvis midagi.

Sama puutub ka sellesse Tallinna Haiglasse. Ma ei saa öelda, et ma olen selle mammuthaigla kirglik ja tuline pooldaja. Aga ma saan öelda seda, et kui ma vaatan seda haiglavõrku, mis meil on, siis kui mitu haiglat on juurde ehitatud 30 aasta jooksul Eesti Vabariigis, kui mitu nõukogude ajal alustatud projekti, haiglahoonete ja kõige muu lõpetamiseni on jõutud 30 aasta jooksul Eesti Vabariigis? Ühel käel jääb sõrmi üle, et neid asju kokku lugeda.

Vaat niisugune on see paremini hoitud Eesti. Ei ole paremini hoitud Eesti. Elate peost suhu, midagi arendamata, ja loete kopikaid, sandikopikaid, mis kogu aeg kaotavad väärtust. Sel ajal, kui oli võimalik võtta raha, pakuti, intressi polnud, ja oli ilmselge, et inflatsioon tuleb vältimatult pärast kümmet-kahtteist aastat meeletut rahatrükki, seda ei ole võimalik vältida. Sel ajal räägiti meile lolli juttu, sõna otseses mõttes lapsikut juttu sellest, kuidas võlg on võõra oma ja me ei ela oma lapselaste arvelt ja kõike muud niisugust totaalselt rumalat juttu. Seda juttu saavad rääkida inimesed, kellel ei ole reaalsusega kokkupuudet, kes ei ole elu jooksul tegelikult reaalselt tööd teinud, kes on olnud mingid broilerid.

Nüüd on see aeg läbi. Nüüd ei ole võimalik võtta enam ka riigikaitse jaoks raha ja pole isegi midagi osta, sellepärast et kõik on läinud kalliks ja kõik hoiavad küüned enda poole. Paar päeva tagasi lugesin mingi kõrgema Saksa sõjaväelase seisukohta, kes ütleb, et Saksamaa ei saa enam Ukrainale anda midagi, ilma et ta kahjustaks omaenda kaitsevõimet. Aga poliitikud loomulikult arvavad, et ikka saab, ega Saksamaale ei tule ju keegi kallale.

Aga see on näide sellest, kuidas kõik head asjad on maha magatud. Head ajad, kui oli võimalik raha saada ja see raha kohe millekski konverteerida, mis on käegakatsutav, püsiv ja jääb ka meie lastele ja lastelastele, sel ajal seda ei tehtud. Ja nüüd ongi niimoodi, et lendame nendesamade vanade kopteritega, mis tuleb varsti maha kanda, nii nagu need Robinsonid, mis olid Kaitseväel, ja remondime ja remondime neid vanu veneaegseid haiglaid, polikliinikuid ja kõike muud. Selle asemel, et teha arengus hüpet.”

Seejärel sõna võtnud Kaja Kallas väitis, et Mart Helme ülistavat okupatsiooni, ning lisas:”See kriitika, et justkui kõik meditsiinikopterid ja vat kõik on õiged asjad: miks te ei teinud neid asju, kui te olite valitsuses, miks te ei teinud? Ise olite siseminister, vastutasite nende asjade eest, aga ei teinud. Selles mõttes tulete siia, eks ole, rusikaga vehkima väga jõuliselt, aga siis, kui teil on võimalus teha, siis te ei tee. Vanasti öeldi selle kohta: suuga teeb suure linna, käega ei kärbsepesagi.”

Mart Helme vastuseks oli: “Kaja Kallas oskab valetada nagu ikka. Ma ei ole kiitnud Nõukogude aega. Ma ütlesin, et tema valitsus ja Reformierakonna valitsus kõikide nende aastate jooksul on armetu administratsioonina elanud koloniaalajastu pärandist. See on kriitika Reformierakonna aadressil, mitte Nõukogude perioodi kiitmine. Kui inimene sellest aru ei saa, siis on väga kahetsusväärne. Teiseks, teie tõmbasite maha kõik need projektid, mis meie valitsuse ajal algatati, sealhulgas medikopterid. Teie tõmbasite need maha, meie algatasime need, mitte ei ole nii, et käega ei tee kärbsepesagi. Me algatasime palju rohkem, kui teie olete suutnud isegi maha tõmmata. Mis puutub õhutõrjesse, siis meil oli põhimõtteliselt kokkulepe selles, et me eraldame selleks 300 miljonit. Aga teie truu jünger, kaitsejõudude juhataja ütles, et seda ei ole vaja, Eestil ei ole vaja õhutõrjet. Ja teie ka algul ütlesite, Kalle Laanet käis meil fraktsioonis ja ütles, et meil ei ole seda vaja. Meil on liitlased. Jürgen Ligi on siin saalis korduvalt öelnud, et meil ei ole seda vaja, meil on liitlased. Vaadake, minge nüüd koju, peske hambad puhtaks, loputage suuveega suu ära, äkki siis kaob teil see krooniline valetamine ka suust ära.”

Allikas: stenogrammid