Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopa Komisjon tuli välja plaanimajanduse eelnõuga

-
20.09.2022
Euroopa Liidust saab Nõukogude Liit. Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestager tutvustab plaanimajanduse kava.
© Scanpix

Euroopa Komisjon töötas välja uue meetme, mis keelab liikmesriikidel seada piiranguid kaupade liikumisele ning võimaldab sundida ettevõtteid rikkuma lepingud.

Euroopa Komisjoni meetme nimeks on Ühtse turu hädaabiolukorra instrument (Single Market Emergency Instrument – SMEI), mis võimaldab välja kuulutada hädaolukorra ning käivitada laiaulatusliku turusekkumise.

Meetme eelnõu on Euroopa Komisjoni sõnul vastus ELi ühtse turu toimimise struktuurilistele puudujääkidele, mis ilmnesid COVID-19 pandeemia ajal ja takistasid ELi suutlikkust kriisis tõhusalt reageerida.

“Me vajame uusi tööriistu, mis võimaldavad meil kiiresti ja kollektiivselt reageerida,” ütles Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestager avalduses.

„COVID-19 kriis tegi selgeks: peame muutma oma ühtse turu alati toimivaks, sealhulgas kriisi ajal. Peame selle tugevamaks muutma,” ütles ta.

Vastates küsimustele, kas uued meetmed kujutavad endast “plaanimajandust”, rõhutas Vestager, et see on “täpselt vastupidine, kuna need tagavad toimiva turu”.

Hädaolukorras võib Euroopa Komisjon soovitada liikmesriikidel strateegilisi reserve sihipäraselt jaotada ja nõuda, et ettevõtted võtaksid vastu prioriteetsete tarnete tellimusi. Ettevõtjad oleksid sunnitud selliseid nõudeid täitma või selgitama “keeldumist õigustavaid raskeid põhjusi”, teatas Euroopa Komisjon.

“Peame olema paremini valmis järgmise kriisi ennetamiseks ja sellele reageerimiseks,” ütles ELi siseturuvolinik Thierry Breton avalduses.

“Selle asemel, et loota improviseeritud meetmetele, annab ühtse turu hädaolukordade meede struktuurse lahenduse kaupade, inimeste ja teenuste vaba liikumise säilitamiseks ebasoodsatel aegadel,” lisas ta.

Uus meede pannakse lähikuudel Euroopa Parlamendis hääletusele.

Allikas: The Epoch Times