Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas tänane valitsus hakkab tõesti EKRE 2019. aasta valimisprogrammi ellu viima?

-
20.09.2022
Helle-Moonika Helme

See on juba mitmes kord, kui praegune valitsuskoalitsioon üritab läbi viia Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna lubadusi ja täita nende programmilisi punkte. Nõnda saab EKRE oma poliitikat ellu viia… Reformierakonna, Isamaa või sotside kätega, paraku kiputakse nüanssides asju siiski kihva keerama.

Tänasel riigikogu istungil lõi Isamaa lauda kohaliku omavalitsuse valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu.

EKRE saadik Helle-Moonika Helme võttis ettekandja Priit Sibulale saali kaasa 2019. aasta EKRE Riigikogu valimiste programmi ja seal oleva punkti rubriigis “Iseseisva Eesti eest”: väärtustame kodakondsust, kehtestame omavalitsuste valimise õiguse ainult kodanikele ja seisame vastu topeltkodakondsusele.

Sellest on siis kolm aastat möödas ja nüüd avastavad ka teised maailma.

„Ma loodan, et me saame üheskoos tõesti EKRE valimislubaduse ükskord võimalikult kiiresti ellu viia. Ja ma küsingi, et kas Isamaa garanteerib selles valitsuses olles, et seekord saabki see asi teoks või jääb see lihtsalt jällegi sellise poliittehnoloogilise jutu tasemele?“ küsis Helle-Moonika Helme irooniliselt.

„Ma loodan, et mida aeg edasi ja kui muutunud olud võimaldavad neid teemasid lahendada, et inimesed saavad aru, et kodakondsus- ja rändepoliitikas tasub olla väikeses riigis väga konservatiivsetel seisukohtadel,“ vastas Sibul.

EKRE aseesimees Mart Helme täiendas temaatikat: „Vahepeal oli meil suur multikulti periood. Nüüd seda multikulti periood on lõppenud, tegelikult on meil praegu võimaluste aken. See ebanormaalne olukord, kus võõrriigi kodanikud, sealjuures agressorriigi kodanikud otsustavad Eesti asjade üle, see asi on praegu vaja ära teha. Ja ma juhin tähelepanu sellele, mida teeb Venemaa praegu okupeeritud provintsides Ukrainas. Jagab Vene kodakondsust. Miks ta jagab? Selleks, et need alad igaveseks oma koosseisu võtta.“