Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kuidas professionaalne saatejuht kergitas kümnekonna minutiga ERR-i mainet

-
20.09.2022
ERR-i maine on kehv, sest rahvusringhääling kajastab sündmusi kallutatult. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Sotsiaalmeedias avaldatakse ohtralt tunnustust esmaspäeval saadet “Terevisioon” juhtinud Liisu Lassile, kes küsitles peaminister Kaja Kallast professionaalselt ja teravalt, samas kui ERR-ile on kombeks valitsusjuhti niiöelda siidkinnastes kohelda, söötes talle ette lihtsaid ja pehmeid küsimusi, millele vastates saab too särada (eriti teeb seda Johannes Tralla).

Liisu Lassi puhul tuleb rõhutada, et ta ei teinud peaministrile esinemist ebamugavaks mitte mingitel poliitilis-ideoloogilistel põhjustel, vaid ajakirjaniku professionaalsusest – kui valitsusjuhil on hetkel poliitikas pinged, siis tulebki küsida otseseid selgitusi, meeldib see intervjueeritavale või mitte. Kaja Kallas, kes on saanud aastaid nautida meedia odavat protežeerimist, oli ilmselgelt segaduses ja jahmunud ega leidnud õigeid sõnu.

Sotsiaalmeedias kommenteerib saadet Inga Raitar.

“Aplaus Terevisiooni Saatejuht Liisu Lassile! Esimest korda viimastel aastatel kuulen riigimeedias (et mitte öelda tegelikult kogu meedias) juhtreformikatele sirgeselgset jõulist küsimute esitamist ja oma küsimusest mitte poliitteflonvastusega üle rullida laskmist.

Kaja Kallas ajas Terevisioonis eelarveläbirääkimistest kõneldes “tüüpilist esindusmulli”, kust käisid läbi väljendid “meil on energiasõda” (oot mis mõttes, kas me oleme oma riikliku hüperkasumeid teeniva energiafirma sõjardiks kuulutanud?), “kallis fossiilkütus” (vabandust, mis oli meie põlevkivi hind meie enda elektrijaamas?) jne.

Ta keeldus tüüpilise poliitilise vingerdamisega saatejuhi selgesõnalisest küsimustest selle kohta, et kas ikka on mõtekas inimestelt kõrgenenud hindade kõrgenenud maksude näol kõigepealt raha ära korjata ja siis näpuotsaga tagasi jagada.

Viimaks küsis end väga hästi ja elegantselt vaos hoidev saatejuht otse, kui enda arvates “suhtekorraldajate poolt kokku lepitud esindusintervjuud” andma tulnud peaminister pidas täiesti õigeks ka rahandusministri määramist Euroopa Kontrollikotta ehk kohale, mille kandidaadi peab esitama rahandusminister: “Kas teie arvates pole selline käitumine räpakas?” mispeale Kaja sööstis isikliku süüdistamise rajale, püüdes leida mingit Isamaa lavastatud etteheidet “tuttavate inimeste kaudu”… Küsimusele, mitu kandidaati rahandusminister peale iseenda esitas, KK ei vastanud.

Jah, meie mitu JOKK-skeemi külma kõhuga läbi viinud peaminister ilmselt ei tule enam selle pealegi, et tema teod pole automaatselt jõupositsioonilt heaks kiidetavad. Soovitan seda Terevisiooni lõiku järelvaadata, see on väärt aasta ajakirjanduspreemiat. Operaatorilt oleks oodanud peaministri näo suurt plaani “räpaka” küsimuse ajal…”

Tegelikult ei teinud Liisu Lass midagi erilist, ta tegi ajakirjanikutööd nii, nagu see peakski välja nägema, ja teravad küsimused tulebki esitada nii Kaja Kallasele, Mart Helmele, Lauri Läänemetsale, Helir-Valdor Seederile ja Jüri Ratasele kui ka kõigile teistele tipp-poliitikutele. “Lemmikute” vedamine läbi saadete, nagu see Kaja Kallase puhul toimub, ei tee ajakirjandusele mingit au.

Uued Uudised