Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Energiaimpordist sõltuval Euroopal on oht saada majanduskriisi suurimaks kannatajaks

-
21.09.2022
Euroopas on inimesed ka tuumaenergeetika poolt.
© Scanpix

Euroopast võib saada majanduskriisi suurim kannataja ning sanktsioonid Venemaa vastu süvendavad niigi keerulist olukorda veelgi, leiab Ungari energeetikateadlane Olivér Hortay.

Hortay rääkis hiljuti tehtud videopostituses, et ühest küljest on majandused pandeemiajärgsest taastumisest ülekuumenenud, teisalt aga valitseb ülemaailme energia- ja toorainepuudus. Muuhulgas on pööraselt tõusnud majanduse toimimiseks vajalike toorainete hind. Õpikuvastus olukorra lahendamisele oleks majanduse jahutamine ja kunstlikult ülepaisutatud nõudluse maandamine. Lisaks tuleks samal ajal suurendada energia ja tooraine kättesaadavust ja sellega varustatust.

Oluline on, et nimetatud kahe tegevuse läbiviimine toimuks koordineeritult, sest nõudluse liiga kiire maandamine, millele lisandub toorainete ebapiisav kättesaadavus, võib viia katastroofiliste tagajärgedeni. Sel juhul väheneb inimeste sissetulek, ent hinnad jäävad kõrgeks ja niisugune majanduspoliitika surub inimesed ja ettevõtted kunstlikult väga haavatavasse seisu. Just sel põhjusel keskenduvad mitmed mõistliku lähenemisviisiga riigid rohkem energiakriisi lahendamisele ja vähem majanduse jahutamisele, selgitas Hortay.

Näiteks on India ametlikult teatanud, et ei liitu sanktsioonidega Venemaa vastu, kuna riigi peamiseks eesmärgiks on inflatsiooni vähendamine, milleks on vaja odavat energiat. Ameerika Ühendriigid on aga – üsna arvestatava poliitilise kaotuse hinnaga – loobunud sisuliselt kõigist kliimameetmetest, et tõsta oma tootmisvõimsust nii kiiresti kui võimalik. Euroopa paraku toimib täpselt vastupidiselt.

Juba aastakümneid on Euroopas vähendatud omaenda energiaallikate võimsust ja üha enam sõltutakse impordist. Energiahindade tõus on rahapump, millega imetakse üha suuremaid ressursse Euroopa Liidust energiat tarnivatesse riikidesse. See on omakorda toonud kaasa euro devalveerumise väga kiires tempos, hoiatas Hortay.

Selle trendi leevendamiseks on Euroopa Keskpank olnud sunnitud tõstma intresse, millel on majandust jahutav mõju. Energiaga varustamise suurendamise asemel kehtestab Euroopa Komisjon üha rangemaid sanktsioone, mis on defitsiidi üheks olulisemaks põhjuseks. See aga toob kaasa hindade jätkuva tõusu ning kogu protsess algab nõiaringis otsast peale, ütles Hortay.

Allikas: Remix News